Τέλη Κυκλοφορίας 2022 ή Αρχή Μετακίνησης με Ηλεκτρικό Ποδήλατο;

Τέλη Κυκλοφορίας 2022 ή Αρχή Μετακίνησης με Ηλεκτρικό Ποδήλατο;

Έφτασε ξανά αυτή η περίοδος του χρόνου, που τα τέλη κυκλοφορίας πρωταγωνιστούν σε σειρά άρθρων στο διαδίκτυο και ερωτήματα όπως: Πώς μπορώ να εκδώσω το ειδοποιητήριο πληρωμής τους; Πώς και πού μπορώ να εξοφλήσω τα τέλη κυκλοφορίας; Θα υπάρξει παράταση της προθεσμίας πληρωμής; Θα έχω πρόστιμο αν δεν πληρώσω το ειδοποιητήριο εντός προθεσμίας; Αυτό δεν είναι ένα ακόμη άρθρο που να εξηγεί πώς μπορείς να πληρώσεις τα τέλη κυκλοφορίας του οχήματός σου για το 2022. Ούτε έχει στόχο να θέσει κάποιο εκβιαστικό δίλημμα. Με τρόπο απλό και κατανοητό σου παρουσιάζουμε μια διαφορετική οπτική μετακίνησης στην πόλη, περισσότερο οικονομικά ωφέλιμη εν συγκρίσει με το σύνολο των εξόδων μετακίνησης που απαιτεί η καθημερινή χρήση ενός Ι.Χ. αυτοκινήτου ή μηχανής. 

Τέλη Κυκλοφορίας και Ι.Χ. Αυτοκίνητο ή Μηχανή

Τα τέλη κυκλοφορίας είναι τα χρήματα που πληρώνει κάποιος κάτοχος αυτοκινήτου ή μηχανής κάθε χρόνο στο κράτος, για να έχει το δικαίωμα να κινεί το όχημά του. Το ποσό των τελών κυκλοφορίας εξαρτάται είτε από τα κυβικά του κινητήρα - για τα οχήματα με έτος ταξινόμησης έως το 2010, είτε με βάση την εκπομπή ρύπων για τα νεότερα μοντέλα. Μπορείς να μάθεις το ακριβές ποσό που προβλέπεται για το όχημά σου με τους κωδικούς σου Taxisnet στο gov.gr.

Πρόκειται για ένα σταθερό έξοδο μια φορά τον χρόνο, το οποίο είναι και λίγο πολύ προϋπολογισμένο στα έξοδά σου εν μέσω εορτών. Έχεις αναρωτηθεί, όμως, για το αν η μετακίνησή σου με το αυτοκίνητο ή τη μηχανή είναι ο πλέον συμφέρων τρόπος - από οικονομική άποψη - για τις μετακινήσεις σου στην πόλη; Το έχουμε ψάξει εμείς για ‘σένα και πίστεψέ μας, δεν είναι.

 

Τέλη κυκλοφορίας, και να ‘ταν μόνο αυτά..

 

Σε μια προσπάθεια να συγκεντρώσουμε σε λίστα τα έξοδα που συνεπάγεται η απόκτηση με καθεστώς ιδιοκτησίας ενός Ι.Χ. αυτοκινήτου ή μιας μηχανής συγκριτικά με την ενοικίαση ή αγορά ενός ηλεκτρικού ποδηλάτου, η ζυγαριά έκλινε σαφώς προς το πρώτο.

 

Για ένα αυτοκίνητο θα χρειαστεί να πληρώσεις για το δίπλωμα οδήγησης (έξοδα για μαθήματα οδήγησης, παράβολα κ.λπ.), για την απόκτηση του οχήματος - το οποίο οφείλει τουλάχιστον να πληροί όλα τα απαραίτητα κριτήρια για την ασφαλή κινησή σου στον δρόμο, εάν επιλέξεις να αγοράσεις μεταχειρισμένο βάλε και τα κόστη για τον έλεγχο του οχήματος από κάποιον έμπιστο μηχανικό, για βενζίνες (πολλές βενζίνες), για τακτικά service, για βλάβες και ανταλλακτικά αν παραλείψεις κάποιο service που θα έπρεπε να έχει γίνει στην ώρα του - και όχι μόνο, για στάθμευση, κ.ο.κ. Τα παραπάνω κόστη μπορούν να εξειδικευτούν ακόμη περισσότερο, ανάλογα με τον τύπο του οχήματος που θα επιλέξεις να συντηρείς και τις συνθήκες που θα συναντήσεις στον δρόμο, που μπορεί μοιραία να σε οδηγήσουν σε κάποιου τύπου παράβαση του ΚΟΚ (βλ. παράνομη στάθμευση).

Και φυσικά, επειδή και ο χρόνος είναι χρήμα, οι ώρες που σπαταλάς κολλημένος στην κίνηση είναι ίσως το μεγαλύτερο κόστος που καλείσαι να επωμιστείς. Όχι τόσο επειδή στερείσαι χρόνου που θα μπορούσες να επενδύσεις σε κάποια άλλη δραστηριότητα, αλλά γιατί υπάρχει κάτι πιο σημαντικό από το χρήμα, που είναι η καλή σου ψυχολογία.

Πού μπορεί να οδηγήσει μια σχέση που προσπαθείς με το ζόρι να συντηρήσεις; Το άσχημο σενάριο περιγράφει έναν φαύλο κύκλο επιλογών μετακίνησης στον οποίο καταλήγεις να εγκλωβίζεσαι. Το θετικό σενάριο περιγράφει την αλλαγή στον τρόπο που μετακινείσαι και φροντίζεις τον εαυτό σου και μάντεψε: ..σκιαγραφεί την εικόνα ενός ηλεκτρικού ποδηλάτου. Άλλωστε κάθε τέλος, είναι μια νέα αρχή.

 

«Τέλος ταλαιπωρία» με Ηλεκτρικό Ποδήλατο

 

Για ένα ποδήλατο, το μόνο για το οποίο θα χρειαστεί να ενδιαφερθείς είναι η πληρωμή της συνδρομής σου με την Kineo. Αρκεί μια επικοινωνία μαζί μας για να σε βοηθήσουμε να αποφασίσεις για το όχημα που ανταποκρίνεται καλύτερα στις ανάγκες σου. Η Kineo σου δίνει τη δυνατότητα επιλογής από μια ποικιλία ηλεκτρικών οχημάτων, επιτρέποντάς σου να το νοικιάσεις για ένα διάστημα, ανανεώνοντας τη συνδρομή κάθε μήνα αν το επιθυμείς, να το αγοράσεις ή να το ακυρώσεις όποτε επιθυμείς απλά ενημερώνοντας. Το κόστος εξαρτάται από το μοντέλο και κυμαίνεται από 39-99€/ μήνα, ενώ περιλαμβάνει και ένα συμβολικό ποσό για την εγγραφή σου στην υπηρεσία. Το πακέτο συνδρομής παρέχει δωρεάν τεχνική υποστήριξη και αντικατάσταση σε περίπτωση βλάβης ή κλοπής, καθώς και πλήρη νομική προστασία για τη μετακίνησή σου. Εάν το αυτοκίνητο ή το μηχανάκι σου αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της εργασίας σου, έχουμε φροντίσει και για αυτήν την περίπτωση: παρέχουμε οργανωμένες λύσεις για επιχειρήσεις, αλλά και για μεταφορείς/ διανομείς με πυξίδα μας το μεγαλύτερο δυνατό όφελος για τους riders μας. Στα plus της ενοικίασης ηλεκτρικών οχημάτων είναι σαφώς η χρηστικότητα και η πρακτικότητα, τόσο στο μέγεθος των οχημάτων, όσο και στην οικονομία που εξασφαλίζει, καθώς αποτελεί μια οικολογική επιλογή που γλιτώνει χρήμα και χρόνο σε σταθερή βάση.

Έτσι, μπορείς εύκολα και οικονομικά να βιώσεις μια διαφορετική urban εμπειρία, γνωρίζοντας την πόλη σου γωνιά γωνιά (κυριολεκτικά).

 

Κάθε αρχή και ..εύκολη, με Ηλεκτρικό Ποδήλατο

 

Το ημερολογιακό κλείσιμο κάθε έτους, συνοδεύεται συνήθως από έναν απολογισμό των όσων συνέβησαν ή καταφέραμε το προηγούμενο. Και κάπως έτσι, αρχίζουν να πλάθονται στο μυαλό μας τα όνειρα για τη νέα χρονιά, που θα μετουσιωθούν σε στόχους των οποίων τον απολογισμό θα συζητάμε ή θα κάνουμε πάλι σε έναν χρόνο περίπου. Πρωταρχικό σου μέλημα οι στόχοι αυτοί να μη μείνουν ακόμη μια χρονιά ανεκπλήρωτοι. Και βασικό συστατικό για την επιτυχία τους δεν είναι άλλο παρά αυτοί να είναι εφικτοί και μετρήσιμοι. Αν ένας από αυτούς τους στόχους είναι να μετακινείσαι καλύτερα, στην Kineo θα βρεις τους καταλληλότερους συμμάχους να σε στηρίξουν σε αυτή σου την προσπάθεια. Γιατί; 

Γιατί μοιραζόμαστε την ανάγκη και την επιθυμία σου και λειτουργούμε με όραμα μια πόλη για ανθρώπους. Άλλωστε και οι πόλεις για ανθρώπους, από ανθρώπους πλάθονται..