Τα SOS για την ασφάλεια και σωστή φροντίδα του e-bike σου

Τα SOS για την ασφάλεια και σωστή φροντίδα του e-bike σου

Hello Kineo reader,

Πιθανώς να έχεις ακούσει τη φράση <<Προσέχω για να έχω>>!
Ισχύει για καθετί σημαντικό που μας ανήκει, και συνεπώς και για το ηλεκτρικό σου ποδήλατο.

Για να απολαμβάνεις κάθε διαδρομή με το όχημά σου, χρειάζεται να το κρατάς ασφαλές και πλήρως λειτουργικό. Στην Kineo συγκεντρώσαμε τα πιο σημαντικά tips για τη φροντίδα του ηλεκτρικού ποδηλάτου σου και στα παραθέτουμε παρακάτω.

Έλεγχος ποδηλάτου πριν από κάθε διαδρομή

 1. Ύψος σέλας
  Γύρνα το πετάλι και άφησέ το στο πιο χαμηλό του ύψος. Όταν τοποθετείς το πόδι σου στο κατεβασμένο πετάλι, πρέπει να είναι τεντωμένο. Διαμόρφωσε το ύψος της σέλας σου ανάλογα.

  ipsos selas tentwmeno podi sto petali
 2. Ελαστικά
  Πίεσε με τον αντίχειρά σου τα ελαστικά και στις δύο ρόδες. Εάν το ελαστικό υποχωρεί σχετικά εύκολα, ενδεχομένως το ελαστικό σου να:
  α) έχει χάσει αέρα και συνεπώς να χρειάζεται φούσκωμα. Για να το φουσκώσεις, μπορείς να επισκεφτείς ένα ποδηλατάδικο ή ένα πρατήριο βενζίνης (που έχει βαλβίδα συμβατή με ποδήλατα). Για να κάνεις σωστά τη διαδικασία, χρειάζεται να γνωρίζεις το PSI του ελαστικού. Ο αριθμός PSI (Pound per Square Inch) υποδεικνύει την πίεση που πρέπει να έχει το ελαστικό σου και θα τον βρεις περιμετρικά του ελαστικού, στην πλευρά που εφάπτεται με τις ακτίνες της ρόδας, όπως φαίνεται στην παρακάτω εικόνα. Συνήθως δεν είναι ένας συγκεκριμένος, μοναδικός αριθμός, αλλά ένα διάστημα αριθμών.

  Kineo elegxos elastikwn

  Kineo psi elastikwn
  Εναλλακτικά, μπορείς να προμηθευτείς μία δική σου τρόμπα για μεγαλύτερη αμεσότητα, όποτε τη χρειάζεσαι.

  β) έχει κάποια τρύπα/ βλάβη. Εάν το ελαστικό σου συνεχίζει να χάνει αέρα, παρόλο το φούσκωμα, τότε ίσως υπάρχει κάποια τρύπα ή άλλη βλάβη στη σαμπρέλα. Σε αυτή την περίπτωση, μπορείς να επισκεφτείς ένα ποδηλατάδικο για να το ελέγξουν. 

 3. Φρένα
  Πριν από κάθε βόλτα, πίεσε τις μανέτες του συστήματος πέδησης (τα φρένα) και βεβαιώσου για τη σωστή λειτουργία όλου του μηχανισμού. Οι μανέτες δεν θα πρέπει να υποχωρούν δίχως αντίσταση, ούτε να τερματίζουν πάνω στα γκριπ (μοχλοί του τιμονιού από όπου κρατιέσαι και οδηγείς). Ασκώντας πίεση στις μανέτες, δοκίμασε να σπρώξεις το όχημα. Αυτό θα πρέπει να παραμένει ακίνητο και οι τροχοί του μπλοκαρισμένοι. Αν κάτι από τα παραπάνω δεν λειτουργεί βάσει των προαναφερθέντων προδιαγραφών, μην επιχειρήσεις να το οδηγήσεις και επικοινώνησε με κάποιον ειδικό.

  Kineo elegxos frenwn
 4. Φώτα και λοιπός εξοπλισμός
  Η λειτουργία στα φώτα, αλλά και η σωστή στήριξη των περιφερειακών εξαρτημάτων (σχάρα, φτερά, καλώδια) θα πρέπει να είναι βάση των εργοστασιακών προδιαγραφών. Αν κάποιο από τα παραπάνω εξαρτήματα του οχήματος, δεν λειτουργεί ή έχει σημάδια φθοράς και χαλάρωσης, μην επιχειρήσεις να το οδηγήσεις και δώστο για έλεγχο σε κάποιον ειδικό.

Μπαταρία: φόρτιση, αποθήκευση και μεγαλύτερη αυτονομία

Η μπαταρία μπορεί να φορτιστεί είτε πάνω στο όχημα, είτε αφότου έχει αποσπαστεί από το όχημα (εάν είναι αποσπώμενη). Αφού την ξεκλειδώσεις, μπορείς να την αφαιρέσεις. Τοποθετώντας την μπαταρία ξανά στην βάση της, δεν θα πρέπει να νιώσεις ιδιαίτερη αντίσταση. Αν η επανατοποθέτησή της στην βάση υποδοχής πάνω στο ποδήλατο παρουσιάζει δυσκολίες ή απαιτεί μεγάλη δύναμη, επικοινώνησε με έναν τεχνικό.

Προσοχή στις υψηλές θερμοκρασίες! Απόφυγε τη φόρτιση αμέσως μετά από έντονη έκθεση του οχήματος στον ήλιο ή έπειτα από πολύωρη χρήση του. Άφησε το όχημα να επανέλθει σε φυσιολογική θερμοκρασία προτού το φορτίσεις.

Εάν το ποδήλατο παραμείνει σε ακινησία, θα πρέπει η μπαταρία να έχει φορτιστεί αρχικά στο 80% της πληρότητας της ενώ θα πρέπει ανά 2 μήνες να την επαναφορτίζεις ακόμα και αν δεν έχει αδειάσει πλήρως.

Για να εξασφαλίσεις τη μεγαλύτερη δυνατή αυτονομία της μπαταρίας σου, προτείνουμε να μειώνεις την υποβοήθηση στις περιπτώσεις όπου δεν είναι απαραίτητη, π.χ. στις εύκολες ευθείες ή στις κατηφόρες. Ακόμα, τα φώτα που συνδέονται με τη μπαταρία μειώνουν την αυτονομία της καθώς αντλούν ενέργεια από αυτή για να λειτουργήσουν. Εάν ο καιρός το επιτρέπει, κράτα τα κλειστά κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Καθαρισμός οχήματος και βροχή

Αν χρειαστεί να πλύνεις το όχημα, χρησιμοποίησε ένα υγρό πανί ή σφουγγάρι -αφού το έχεις στύψει πριν. Ο καθαρισμός απαγορεύεται να γίνει με πλυστικό μηχάνημα ή με νερό υπό πίεση. Σε κάθε περίπτωση, απόφυγε την άμεση ρίψη νερού στα ηλεκτρικά σημεία του οχήματος και εάν η μπαταρία είναι αποσπώμενη, αφαίρεσέ τη πρώτα. 

Το ποδήλατό σου είναι ασφαλές στη βροχή. Ωστόσο, έπειτα από μια βροχερή βόλτα, φρόντισε να το στεγνώσεις με ένα καθαρό πανί, δίνοντας περισσότερη έμφαση στα μεταλλικά σημεία, που εν καιρώ μπορεί να σκουριάσουν. 

Ασφάλεια οχήματος και parking

Για την ασφάλεια του οχήματός σου και την αποφυγή κλοπής, φρόντισε να το σταθμεύεις σε κατάλληλα σημεία. Ιδανικά, να τηρούν κάποια από τις παρακάτω προϋποθέσεις:

Kineo parking
 • να είναι ορατά, π.χ. αν είσαι για καφέ, να το έχεις κλειδώσει σε ένα κολωνάκι στο δρόμο όπου μπορείς να ρίχνεις ματιές και από όπου περνάει κόσμος
 • να είναι δύσκολα προσβάσιμα από ανεπιθύμητους, π.χ. στάθμευσέ το σε ένα ιδιωτικό parking, όπου είναι σχεδόν απίθανο να εισβάλλει κάποιος και συνήθως υπάρχει security.
 • να έχουν την επίβλεψη 3ου προσώπου, π.χ. αν πας στο supermarket και έχει φύλακα στην είσοδο, μπορείς να ζητήσεις να το αφήσεις για λίγο δίπλα του και να τον ενημερώσεις πως είναι δικό σου και μόνο εσύ θα το παραλάβεις (για να αποφύγεις την παραπλάνηση του φύλακα από κάποιον άλλο)
 • ακόμα και στο parking του σπιτιού σου, φρόντιζε να το κλειδώνεις. Εάν δεν έχεις parking, το ιδανικό θα ήταν να το έχεις στο εσωτερικό του σπιτιού για ακόμα μεγαλύτερη ασφάλεια. Εάν το αφήνεις στο μπαλκόνι, φρόντισε να το κλειδώνεις και εκεί.

Τέλος, εάν η μπαταρία του οχήματός σου είναι αποσπώμενη, προτείνουμε να την παίρνεις μαζί σου σε μια τσάντα, καθώς αποτελεί το πιο ακριβό εξάρτημα του ποδηλάτου σου και σίγουρα θα γλιτώσεις μεγάλο μέρος της αξίας του σε περίπτωση κλοπής. Εάν την αφήνεις πάνω στο όχημα, βεβαιώσου ότι την έχεις κλειδώσει, για να αποφύγεις το ενδεχόμενο της αφαίρεσης και μεμονωμένης κλοπής της.

Kineo afairesi mpatarias ilektriko podilato
Μην ξεχνάς πως αν είσαι Kineo rider και χρειάζεσαι οποιαδήποτε βοήθεια για το όχημά σου, μπορείς να κλείσεις ένα ραντεβού για service εδώ.

Καλές και ασφαλείς μετακινήσεις! 💜