Ψυχική υγεία και Μοναξιά: 5 πράγματα που χρειάζεται να θυμάσαι

Ψυχική υγεία και Μοναξιά: 5 πράγματα που χρειάζεται να θυμάσαι

Ψυχική Υγεία και Μοναξιά. Δύο όροι που είναι αλληλένδετοι και μες την πανδημία έχουν αναμφίβολα την τιμητική τους. Οι συζητήσεις επί του θέματος έχουν αυξηθεί σε όλους τους τομείς της καθημερινότητας. Τα σχολεία, οι οικογένειες, οι εταιρείες, διάφοροι φορείς και οργανισμοί κ.ά., μεριμνούν πλέον περισσότερο για το ψυχολογικό ευ ζην. Οι επισκέψεις σε ψυχολόγους, οι εκδόσεις σχετικών βιβλίων και ταινιών και γενικότερα το ενδιαφέρον γύρω από τον τομέα της ψυχικής υγείας ολοένα και μεγαλώνει.

Η εβδομάδα 9-15 Μαΐου του 2022 είναι η Εβδομάδα Ευαισθητοποίησης για την Ψυχική Υγεία και φέτος έχει θεματική τη μοναξιά.

Εάν ζεις σε πόλη, μεγάλη ή μη, ίσως έχεις αναρωτηθεί πώς είναι δυνατόν να ζούμε ανάμεσα σε τόσο κόσμο και παρόλα αυτά να υπάρχουν φορές που νιώθουμε μόνοι.

Πώς γίνεται σε μια Πόλη για Ανθρώπους, να μη νιώθουμε τους ανθρώπους;

Στην πραγματικότητα, η μοναξιά δεν έχει να κάνει τόσο με το περιβάλλον σου αλλά περισσότερο με το πώς τοποθετείσαι εσύ σε αυτό.

Δεν έχει πάντα να κάνει με το πόσα είναι τα άτομα τριγύρω σου, αλλά με το ποια είναι τα άτομα τριγύρω σου και με το πώς συνδέεσαι εσύ μαζί τους.

Και κυρίως έχει να κάνει με το πώς είσαι εσύ απέναντι στον εαυτό σου. Η σχέση σου με τον εαυτό σου, είναι η πρώτη σχέση που καθορίζει τι σημαίνει ο όρος μοναξιά για σένα και είναι η πιο σημαντική. Τελικά από αυτή εξαρτώνται όλες οι σχέσεις που διαμορφώνεις με τρίτους.

  • Μπορεί να είσαι σε μία παρέα 10 ατόμων που θεωρητικά είναι χρόνια φίλοι σου αλλά παρόλα αυτά να νιώθεις μόνος, επειδή στην πραγματικότητα δεν υπάρχει κάποια ουσιαστική σύνδεση μεταξύ σας.
  • Μπορεί όμως να μιλήσεις για μόλις δέκα λεπτά με έναν άνθρωπο στο λεωφορείο και να νιώσεις πως κάτι σας ενώνει, πως έχετε κοινά και πως θα μπορούσατε πράγματι να κάνετε παρέα.
  • Μπορεί να έχεις πάει σε μια συναυλία μόνος σου και να αισθάνεσαι πως οι χιλιάδες άγνωστοι -με τους οποίους τραγουδάς μαζί- είναι παράλληλα και γνωστοί.
  • Μπορεί σε μια πολυκατοικία με 50 ενοίκους να νιώθεις μόνος, ενώ σε μια μονοκατοικία με μοναδική γειτόνισσα μια γιαγιά, να νιώθεις πως έχεις μια παρέα και έναν άνθρωπο να πιεις έναν καφέ και να πεις μια καλημέρα.

Το πώς θα διαχειριστείς το αίσθημα της μοναξιάς, ειδικότερα όταν υπάρχει σε μόνιμη βάση, είναι σίγουρα μια πολύ προσωπική και λεπτή υπόθεση που συχνά χρειάζεται τη συμβολή κάποιου ειδικού, ώστε να υπάρχει η απαραίτητη, στοχευμένη βοήθεια.

5 reminders για την ψυχική σου υγεία, ειδικά για όταν αισθάνεσαι μόνος

Εμείς λοιπόν δεν μπορούμε να σου πούμε τι ακριβώς φταίει και γιατί, αλλά μπορούμε να σου παραθέσουμε 5 σημαντικά reminders για την ψυχική σου υγεία. Διαβάζοντάς τα, έχε κατά νου πως χρειάζεται να τα θυμάσαι λίγο περισσότερο εκείνες τις ώρες που αισθάνεσαι μόνος -και μη διστάσεις να τα μοιραστείς με κάποιον που μπορεί να τα χρειάζεται! :)


Ψυχική Υγεία και Μοναξιά - 5 reminders

 

1) Δεν είσαι μόνος σου σε αυτό.

Αυτήν ακριβώς τη στιγμή, άνθρωποι σε όλο τον κόσμο νιώθουν όπως και εσύ. Είναι απόλυτα ανθρώπινο να αισθάνεσαι έτσι και το βιώνουμε όλοι ανά καιρούς. Όπως θα γνωρίζεις ήδη, πολύ συχνά κρύβουμε το πώς νιώθουμε επειδή θεωρούμε πως δεν θέλει ή δεν μπορεί να μας καταλάβει κανείς. Αυτό δεν είναι αλήθεια. Όταν αρχίσεις να ανοίγεσαι και να μοιράζεσαι αυτά που αισθάνεσαι και σκέφτεσαι, στα σωστά άτομα, θα συνειδητοποιήσεις πως αρκετός κόσμος που βρίσκεται σε θέση παρόμοια με τη δική σου, που θέλει να σε ακούσει και που ενδιαφέρεται να σε βοηθήσει. Αρκεί να το θέλεις και συ. Υπάρχουν άτομα που σε νοιάζονται περισσότερο από όσο πιστεύεις, αναζήτησέ τα και εμπιστεύσου τα.

 

2) Έχεις τον έλεγχο.

Όσο και αν δυσκολεύεσαι να το πιστέψεις τις ώρες που νιώθεις μοναξιά, ο εαυτός σου είναι ο πρώτος άνθρωπος που χρειάζεσαι για να κάνεις μια θετική αλλαγή στη ζωή σου. Έχεις όλη τη δύναμη που απαιτείται για να καταφέρεις όσα θέλεις. Οι πραγματικές ριζικές αλλαγές δεν είναι σχεδόν ποτέ μεγάλες. Συνήθως συμβαίνουν σταδιακά, βήμα-βήμα. Μια καλημέρα σε ένα γείτονα, μια φιλοφρόνηση σε ένα συνάδελφο, μια βοήθεια στον ηλικιωμένο που προσπαθεί να ανέβει στο λεωφορείο, ένα χάδι στο σκυλάκι του περαστικού που το βγάζει βόλτα. Πράξεις πολύ μικρές και εύκολες, που όμως σου σε κάνουν να αισθάνεσαι πως είσαι μέλος αυτής της κοινωνίας. Και πού ξέρεις, ίσως και το άλλο πρόσωπο περνάει δύσκολα και η καλημέρα σου να ήταν η πιο όμορφη στιγμή μες τη μέρα του.

 

3) Η πόλη σου EINAI μια Πόλη για Ανθρώπους.

Μένει να το ανακαλύψεις. Όπου και αν μένεις, όσος και αν είναι ο ελεύθερος χρόνος σου, σίγουρα υπάρχουν ομάδες όπου μπορείς να ενταχθείς και δραστηριότητες που μπορείς να δοκιμάσεις. Ακόμα και αν δεν υπάρχουν τέτοιες ευκαιρίες δια ζώσης, μπορείς πάντα να αναζητήσεις ενδιαφέροντα και ομάδες ενδιαφερόντων online. Από studying groups και μαθήματα ξένων γλωσσών έως παιχνίδια και forums με κάθε είδους θεματική (π.χ. βιβλία, τέχνες, αναζήτηση εργασίας, αυτοκίνητα και οτιδήποτε άλλο μπορείς να φανταστείς). Επίσης, οι περισσότεροι Δήμοι παρέχουν δωρεάν Συμβουλευτική και Ψυχολογική υπηρεσία στην οποία μπορείς να απευθυνθείς για να σε βοηθήσει ένας ειδικός, καταρτισμένος επαγγελματίας και να κάνει αυτή τη <<μάχη>> σου ακόμα πιο εύκολη και γρήγορη.

 

4) Μοναξιά ή ποιοτικός χρόνος με τον εαυτό σου;

Άλλαξε τα δεδομένα. Μετάτρεψε το χρόνο που αισθάνεσαι μόνος σου, σε ποιοτικό χρόνο με τον εαυτό σου, που σου επιτρέπει να σκεφτείς και να κατανοήσεις τι συμβαίνει τόσο στο περιβάλλον σου όσο και σε σένα, να κάνεις έναν προσωπικό απολογισμό και να πάρεις τις ανάλογες αποφάσεις. Η έννοια του ποιοτικού χρόνου διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο. Μπορεί για εσένα να έχει περισσότερο νόημα να μην κάνεις απολύτως τίποτα και απλά να ακούς μουσική που σε ηρεμεί και σε χαλαρώνει, ή αντιθέτως να σε βοηθούν περισσότερο οι πιο έντονες δραστηριότητες, όπως π.χ. μια βόλτα με το ποδήλατο. Εάν δεν έχεις βρει τι σου ταιριάζει καλύτερα, δοκίμασε διάφορους τρόπους και σίγουρα θα βρεθεί ο ιδανικός για εσένα.

 

5) <<Τα πάντα ρει>>

Το είπε ο Ηράκλειτος, στο λέμε και εμείς. Όλα ρέουν και όλα περνούν. Δεν θα αισθάνεσαι έτσι για πάντα. Θα υπάρξουν καλύτερες μέρες, αλλά πρέπει να θυμάσαι πως δεν θα έρθουν από μόνες τους. Κάθε αλλαγή απαιτεί έστω λίγη προσπάθεια και μόνο εσύ είσαι υπεύθυνος να την αναλάβεις. Εμπιστεύσου τον εαυτό σου, εμπιστεύσου τους ανθρώπους γύρω σου και όλα θα γίνουν.

 

Ψυχική Υγεία και Μοναξιά - 5 reminders