Ποδήλατο Πόλης: Χρήσιμες Συμβουλές Επιλογής

Ποδήλατο Πόλης: Χρήσιμες Συμβουλές Επιλογής

Αναζητάς έναν εύκολο και οικονομικό τρόπο να μετακινείσαι στην πόλη; Εύχεσαι η μετακίνησή σου να συνοδευόταν από λιγότερο στρες και το να ανταπεξέλθεις στις καθημερινές σου υποχρεώσεις να ήταν περισσότερο διαχειρίσιμο; Είναι τα ίδια ερωτήματα που απασχόλησαν κάποτε και εκείνους που σήμερα μετακινούνται αμετανόητα μ' ένα ποδήλατο πόλης! Αν δεν ξέρεις από πού να ξεκινήσεις, ολοκληρώνοντας την ανάγνωση του άρθρου θα έχεις σίγουρα σχηματίσει άποψη, οπότε συνέχισε.


Και αν σου δημιουργηθεί οποιαδήποτε απορία, επικοινώνησε μαζί μας! 

Αποστολή μας είναι να δημιουργήσουμε “πόλεις για ανθρώπους”, και προϋπόθεση γι’ αυτό είναι να ακούσουμε τους ίδιους τους ανθρώπους και τις ανάγκες μετακίνησής τους στην πόλη. Γι’ αυτό, μη διστάσεις!

Ποδήλατο πόλης: μια επιλογή βήμα προς βήμα

Και κάπως έτσι, από τις “πόλεις για ανθρώπους” η συζήτηση μετατοπίζεται στα “ποδήλατα για πόλεις”. Ας ξεκινήσουμε διατυπώνοντας μια βασική αρχή: Καθετί σχεδιάζεται με τρόπο τέτοιο, ώστε να εξυπηρετεί έναν πολύ συγκεκριμένο σκοπό. Έτσι κι ένα ποδήλατο πόλης φέρει τα απαραίτητα χαρακτηριστικά για τη μετακίνησή σου μέσα στον αστικό ιστό: για την καθημερινή μετάβαση στη δουλειά, για βόλτες σε κοντινές αποστάσεις, για τη μεταφορά πραγμάτων, όπως τα καθημερινά ψώνια κ.λπ., υπό ιδανικές - και μη - συνθήκες. Ποια είναι αυτά;


Αρχικά, τα ελαστικά του. Αποτελούν ουσιαστικά το μοναδικό κινούμενο μέρος του ποδηλάτου που έρχεται σε επαφή με το έδαφος. Στα ποδήλατα πόλης τα ελαστικά, που συναντάμε, δεν φέρουν έντονο πέλμα ή βαθιά χάραξη, οπότε δημιουργούν μικρότερη αντίσταση κατά την κύλιση και ως εκ τούτου δεν απαιτούν από τον οδηγό να δαπανήσει περισσότερη ενέργεια κάνοντας πετάλι. Με άλλα λόγια, ένα ποδήλατο πόλης έχει έναν σταθερό προορισμό: την εξασφάλιση μιας ευχάριστης και άνετης εμπειρίας για τον αναβάτη του.


Στοιχείο δεύτερο, η σέλα. Θα μπορούσε να παρομοιαστεί ως ο θρόνος της/ του ποδηλάτισσας/ ποδηλάτη. Η εργονομική της σχεδίαση μπορεί να σε υποστηρίξει με άνεση κατά τις μετακινήσεις σου, όσο μικρές ή μεγάλες αυτές είναι, απορροφώντας τους κραδασμούς.

Συμβατικό ή Ηλεκτρικό ποδήλατο πόλης

Η ορθότερη απάντηση στο παραπάνω δίλημμα είναι πως εξαρτάται. Οι ανάγκες μετακίνησης σε μια πόλη είναι πολλές και διαφορετικές, τόσο μεταξύ τους, όσο και για τον καθένα ξεχωριστά. Γι’ αυτό και η απάντηση για το καταλληλότερο ποδήλατο πόλης δεν μπορεί να είναι μονοσήμαντη.

Δεδομένης της ποικιλομορφίας των δραστηριοτήτων σε μία πόλη, βασικό κριτήριο επιλογής είναι η αυτονομία μετακίνησης. Ειδικά σε μια πόλη, όπως η Αθήνα, μη επίπεδη και πολυδιάστατη, και για έναν άνθρωπο που διαθέτει μέτρια φυσική κατάσταση και συμβατικό ποδήλατο, ακόμη και η πιο σύντομη ανηφορική διαδρομή πιθανότατα θα τον απογοητεύσει και θα τον αποθαρρύνει να το ξαναχρησιμοποιήσει για τη μετάβασή του προς και από την εργασία, ιδίως εάν αυτή συνοδεύεται από τη δυσάρεστη αίσθηση του ιδρώτα. Συμπέρασμα: οι ανηφόρες και οι λοφίσκοι της πρωτεύουσας (και της συμπρωτεύουσας) δεν αποτελούν πρόβλημα για την άφιξή σου στη δουλειά, όταν η επιλογή σου αφορά σε ένα ηλεκτρικό ποδήλατο πόλης. Μπορείς να το οδηγήσεις σε ανηφόρα άνετα, με κόντρα άνεμο, για αποστάσεις ακόμα και 120 χλμ. Χωρίς την ανάγκη επαναφόρτισης της μπαταρίας, απολαμβάνεις ταυτόχρονα τα οφέλη της σωματικής άσκησης και τις εικόνες της πόλης σου!


Στην Kineo, με αφετηρία ακριβώς την ανάγκη για μεγαλύτερη αυτονομία μετακίνησης, προσφέρουμε τη δυνατότητα συνδρομής με τον μήνα ή ανά τρίμηνο, πριν καταλήξεις σε αυτό που σου ταιριάζει, προσφέροντας 24/7 τεχνική υποστήριξη σε περίπτωση βλάβης και άμεση αντικατάσταση του οχήματός σου. Φροντίζουμε, έτσι, να συνεχίζεις απερίσπαστη/ ος την εκπλήρωση των υποχρεώσεων ή τις βόλτες σου στην πόλη.

 

Ανδρικό ή Γυναικείο ποδήλατο πόλης

Το ποδήλατο είναι γένους ουδετέρου. Άλλωστε, σε μια συμπεριληπτική πόλη, οι διαχωρισμοί δεν έχουν θέση - ούτε γύρω από τον άξονα ποδήλατο. #AthensHomeForAll

Παρότι ορισμένες εταιρείες ποδηλάτων πράγματι λανσάρουν κάποια μοντέλα τους ως γυναικεία ή ανδρικά μόνο, η συνθήκη της αποκλειστικότητας δεν ισχύει. Ο διαχωρισμός αυτός διαμορφώνεται με κριτήριο την ανθρώπινη σωματική διάπλαση. Καθώς, όμως, κάθε άνθρωπος φέρει διαφορετικό σωματότυπο, ο χαρακτηρισμός του ποδηλάτου από τη “μαμά” εταιρεία δε συνεπάγεται κάποια ουσιαστική διαφοροποίηση. Έτσι, ένας πιο κοντός άνδρας με μικρότερη σωματική διάπλαση μπορεί να βρει πιο βολικό για εκείνον ένα γυναικείο ποδήλατο. Αντίστοιχα, μια ψηλότερη γυναίκα μπορεί να αισθάνεται πιο άνετα να οδηγεί ένα ανδρικό ποδήλατο. Σε τελική ανάλυση, αυτό που πραγματικά έχει σημασία είναι όταν καθίσουμε στη σέλα του ποδηλάτου και στηρίξουμε τα χέρια μας στο τιμόνι και τα πόδια μας στα πετάλια, να νιώσουμε άνετα και οικεία. 

Όσο καλύτερα ένα ποδήλατο ταιριάζει στη φυσική σου διάπλαση - που είναι μοναδική, τόσο μεγαλύτερη η χαρά και η ευχαρίστηση που θα σου προσφέρει κατά την οδήγησή του!

 

Συμβουλή: Εάν ήδη αναρωτιέσαι ποιο ποδήλατο πόλης θα ταιριαζε καλύτερο στον δικό σωματότυπο, είμαστε εδώ για να σε βοηθήσουμε να αποφασίσεις. Και αν οι διαθέσιμες επιλογές είναι περισσότερες από μία, μπορείς να το δεσμεύσεις στην κατοχή σου για έναν μήνα με μία συνδρομή Kineo, και να το αντικαθιστάς κάθε επόμενο μέχρι να βρεις εκείνο που θα αναδειχθεί το άλλο σου μισό στον τομέα μετακίνηση. Και αν το αγαπήσεις τόσο που δεν θες να το αποχωριστείς, μπορείς να το αγοράσεις ανά πάσα στιγμή ως μεταχειρισμένο.

 

Προτείνουμε:

 

(1) RadMission: Ο πιστός σου ακόλουθος στις καθημερινές σου αποστολές.

Best Affordable Electric Bike of 2021 - electricbikereview.com

Ηλεκτρικό ποδήλατο Rad Mission

(2) RadMini 4: Η αναδιπλούμενη επιλογή σου μετακίνησης.

Αυτονομία έως 80 χλμ.

Ξεκούραστη θέση οδήγησης

 

Σπαστό ηλεκτρικό ποδήλατο

(3) BMW Urban Hybrid E-Bike: Το στυλάτο υβριδικό ποδήλατο πόλης.

Μίνιμαλ σχεδιασμός, με ενσωματωμένη μπαταρία στο πλαίσιο

 

BMW Urban Ηλεκτρικό Ποδήλατο