Meet the tourist riders: Evert και Maaike

Meet the tourist riders: Evert και Maaike

Hello Kineo reader :)

Αυτό το meet the rider αποκτά international χαρακτήρα, καθώς είναι αφιερωμένο σε ένα ζευγάρι Kineo riders που ήρθαν για ποδηλατικές διακοπές στα ελληνικά νησιά... από την Ολλανδία.

O Evert (71 ετών) και η Maaike (68 ετών) Barendecht μένουν μόνιμα στο Άλκμααρ της Ολλανδίας, έχουν συνταξιοδοτηθεί και πλέον ακολουθούν το πάθος τους για ταξίδια. Όπως για τους περισσότερους κατοίκους της χώρας, η ποδηλασία είναι κομμάτι της καθημερινότητάς τους.

Ήρθαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 1970 κι έκτοτε την επισκέπτονται συνεχώς. Τον περασμένο Μάιο, έκαναν 550 χιλιόμετρα ποδηλατώντας από τη Λευκάδα -όπου και στείλαμε το Kineo όχημα- έως τις Σπέτσες, μέσα σε 9 ημέρες, με ενδιάμεσες στάσεις σε διάφορες περιοχές και νησιά.

Πριν το αεροπορικό ταξίδι επιστροφής τους, πέρασαν μια βόλτα από τα γραφεία μας και μοιράστηκαν μαζί μας την εμπειρία τους στην Ελλάδα καθώς και την καθημερινότητά τους στην Ολλανδία.

meet the tourist riders evert and maaikeΗ Maaike και ο Evert

Evert, ποια είναι η σχέση σας με την Ελλάδα;

Όταν ήμασταν νέοι, τη δεκαετία του 1970, επισκεφτήκαμε τις Κυκλάδες, τη Ρόδο και την Κρήτη. Ωστόσο, από το 1990 ερχόμαστε με αυτοκίνητο μέσω Ιταλίας και ταξιδεύουμε κυρίως στην ηπειρωτική χώρα. Τα μέρη που επισκεπτόμαστε σίγουρα κάθε χρόνο είναι: η Κεφαλονιά, η Ολυμπία, η Μονεμβασιά, η Αθήνα, η Μάνη και τα νησιά Πόρος, Ύδρα και Σπέτσες.
Αυτό το καλοκαίρι θα πάμε επίσης στα Γιάννενα, την Καλαμπάκα και τα Μετέωρα, το Πήλειο και την Εύβοια, κι ανυπομονούμε!

Από όταν πήρα συνταξιοδοτήθηκα πριν 8 χρόνια, κάθε άνοιξη έρχομαι στην Ελλάδα με το 25 ετών Giant Custom SL μου και ποδηλατώ. Μοναδική εξαίρεση αποτελούν τα χρόνια του covid.

Η σύζυγός μου Maaike, έχει συνηθίσει το ηλεκτρικό ποδήλατο. Δεδομένου ότι η αεροπορική δεν μας επιτρέπει να μεταφέρουμε ηλεκτρικό ποδήλατο, αποφασίσαμε να νοικιάσουμε ένα όχημα για εκείνη. Έτσι, βρήκαμε την Kineo, η οποία μας έστειλε ένα Giant Explore E3 στη Λευκάδα και στο τέλος του tour μας το επιστρέψαμε εμείς στην Αθήνα.

meet the kineo rider maaike Η Μaaike με το Kineo e-bike της (RadRhino 5)

Ποια είναι η σχέση σας με το ποδήλατο στην Ολλανδία;

Το ποδήλατο στην Ολλανδία είναι καθημερινή μας συνήθεια. Ο χρυσός κανόνας μας είναι: ''Παίρνουμε το ποδήλατο για κάθε απόσταση έως και 10 χιλιομέτρα''.
Στην Ολλανδία, ο πληθυσμός κυμαίνεται στους 18 εκατομμύρια κατοίκους, ενώ τα ποδήλατα είναι 23 εκατομμύρια -2,5 εκατομμύρια εκ των οποίων είναι ηλεκτρικά. Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν πάνω από ένα ποδήλατο. Εγώ και η Maaike, έχουμε ο καθένας μας από 2 ποδήλατα.

Οι υποδομές για τα ποδήλατα είναι εξαιρετικές. Υπάρχουν ξεχωριστοί ποδηλατόδρομοι σχεδόν παντού: μεμονωμένοι στο αστικό περιβάλλον ή μέσα στη φύση, αλλά και στο πλάι κανονικών δρόμων. Τα παιδιά μαθαίνουν να ποδηλατούν από την ηλικία των 3-4 ετών, ξεκινώντας από ποδήλατα με βοηθητικές ρόδες κι αφαιρώντας τες σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

 

Ποιο ακριβώς ήταν το ποδηλατικό σας tour στην Ελλάδα και πώς το εμπνευστήκατε;

Η έμπευση για το συγκεκριμένο ποδηλατικό μας tour ήρθε από τον Paul Benjaminse, έναν Ολλανδό συγγραφέα πολλών ποδηλατικών tour στην Ευρώπη. Υπάρχει ακόμα και tour από την Ολλανδία προς την Ελλάδα, το οποίο λέγεται 'Eλληνική Οδύσσεια σε δύο ρόδες' και μπορείτε να το δείτε στo www.cyclingeurope.nl του. 

Σχετικά με το ταξίδι μας, κύλησε ως εξής:

  • Λευκάδα - Βασιλική - Φισκάρδο Κεφαλονιάς - Μύρτος - Αγία Ευφημία - Σάμη - Πόρος - Κυλλήνη - Αμαλιάδα - Πύργος
    Ξεκινήσαμε από τη Λευκάδα και από εκεί πήγαμε στη Βασιλική για να πάρουμε το πλοίο προς το Φισκάρδο Κεφαλονιάς. Ποδηλατίσαμε παραλιακά της παραλίας ''Μύρτος'' κι έπειτα μεταβήκαμε στην Αγία Ευφημία και στη Σάμη. Από τη Σάμη πήγαμε στον Πόρο για να πάρουμε το καράβι προς Κυλλήνη και έπειτα να βρεθούμε στην Αμαλιάδα. Στην Αμαλιάδα ήταν και που είδαμε τον πρώτο ποδηλατόδρομο -βαμμένος μπλε και πολύ στενός, αλλά τουλάχιστον ήταν ποδηλατόδρομος.
    Ο δεύτερος ποδηλατόδρομος που συναντήσαμε ήταν ακριβώς πριν τον Πύργο, όπου οι στάσεις λεωφορείων ήταν ακριβώς στη μέση των ποδηλατόδρομων.

  • Ολυμπία - Λαγκαδιά - Τρίπολη - Ναύπλιο - Παλαιά Επίδαυρος 
    Κι έτσι φτάσαμε αισίως στην Ολυμπία, στο ξενοδοχείο Αμαλία, όπου πάντα χαιρόμαστε να φτάνουμε, χάρη στην εξαιρετική τους φιλοξενία. Αμέσως ξεκινήσαμε την ανάβασή μας στη Λαγκαδιά, έναν πανέμορφο και πολύ ήσυχο δρόμο, γεμάτο λουλούδια και όμορφες θέες.
    Σε αυτή τη διαδρομή, το ηλεκτρικό ποδήλατο υπερτερούσε κατά πολύ του συμβατικού. Η Maaike χρειάστηκε να περιμένει αρκετές φορές έως ότου φτάσω την κορυφή κάποιου λόφου.
    Πέρα από τη Λαγκαδιά, φτάσαμε το υψηλότερο σημείο της διαδρομής μας, γύρω στα 1.150 μέτρα.

    Στη συνέχεια, με προσοχή κατηφορήσαμε προς την Τρίπολη, μια καταζώντανη πόλη στην Πελοπόννησο. Λίγα μέτρα υψηλότερα, διανύσαμε ένα βραχώδες τοπίο και ακολουθήσαμε την τελευταίο -και παράλληλα υπέροχη- κατηφόρα, προς την ακτή του Ναυπλίου.
    Μα δεν είναι το Ναύπλιο, μια από τις πιο όμορφες πόλεις στην Ελλάδα; 
    Από το Ναύπλιο στην Παλαιά Επίδαυρο, και έπειτα την παραλιακή οδό, σαν παραλιακή ακτή, με υπέρλαμπρες θέες στον Σαρωνικό, το Γαλατά και τον Πόρο -ο Πόρος αξίζει πάντα μια επίσκεψη.

  • Ερμιόνη - Πόρτο Χέλι - Σπέτσες 
    Η παραλαθάσσια διαδρομή μας συνεχίστηκε στην Ερμιόνη, με την υπέροχη θέα της Ύδρας, κι έπειτα στην Κόστα (μικρός οικισμός) και στο Πόρτο Χέλι, όπου κάναμε μια σύντομη στάση. Από εκεί μας πήρε το Spetses Express στο νησί που αγαπάμε περισσότερο απ'όλα, τις Σπέτσες.

    Στις Σπέτσες συμμετείχα στον ποδηλατικό γύρο 25χλμ., κομμάτι του Spetsathlon, ως ο μεγαλύτερος σε ηλικία ποδηλάτης, κι ολοκλήρωσα τη διαδρομή 5 λεπτά πιο γρήγορα από πέρυσι.
ilektriko podilato se ploio
Στο πλοίο με βροχή, από τη Βασιλική προς το Φισκάρδο

Όπως αντιλαμβάνεστε, πραγματοποιήσαμε έναν υπέροχο ποδηλατικό γύρο σε ένα πολύ όμορφο κομμάτι της Ελλάδας, τέσσερα νησιά, την Πελοπόννησο και την Αργολίδα.

Συνιστούμε ανεπιφύλακτα τη συγκεκριμένη διαδρομή. Εγώ το πραγματοποίησα σε συμβατικό ποδήλατο, ενώ η Maaike στο ηλεκτρικό που νοικιάσαμε από την Kineo.

Μας εξέπληξε το γεγονός πως πολλοί άνθρωποι θεώρησαν το tour μας επίτευγμα, ενώ για εμάς ήταν απλώς ωραίες διακοπές.
Σε γενικές γραμμές, οι δρόμοι ήταν σε καλή κατάσταση και δεν είχαν ιδιαίτερη κίνηση. Μάλιστα, ο τελευταίος ποδηλάτης που είδαμε να κάνει διαδρομή ίδια με εμάς, ήταν στο πλοίο από Βασιλική προς το Φισκάρδο.
Προτείνουμε σε όλους τους Έλληνες να δοκιμάσουν ηλεκτρικό ποδήλατο. Για παράδειγμα, μπορείτε να νοικιάσετε ένα ηλεκτρικό ποδήλατο και να πάτε στις Σπέτσες, να ποδηλατίσετε μία φορά προς τη φορά του ρολογιού και μία αντίθετα γύρω από το νησί. Ένας γύρος των 25 χλμ. θα σας κερδίσει μια και καλή!
Ακόμα κι εγώ, παρόλο που έχω συνηθίσει το συμβατικό ποδήλατο, σκέφτομαι να νοικιάσω ένα ηλεκτρικό του χρόνου, καθώς δεν υπάρχει πιο ομαλά απ'ότι σε ένα ηλεκτρικό ποδήλατο.

 meet evert

Ο Evert με το 25 ετών Giant Custom SL του

Θέλετε να μοιραστείτε μαζί μας ορισμένα ποδηλατικά tips;

  • Με ηλεκτρικό ποδήλατο, μπορείς εύκολα να ποδηλατίσεις κι ανηφορικά, χωρίς να χρειάζεται να κάνεις έντονο πετάλι.
  • Προσοχή στα αδέσποτα σκυλιά. Συχνά, πλησιάζουν τους ποδηλάτες γαυγίζοντας και πηδώντας πάνω τους εν κινήσει.
  • Να φοράτε ποδηλατικό κράνος
  • Οι καλές ποδηλατικές υποδομές είναι απαραίτητες -ειδικά στις πόλεις. Χρειάζεται να υπάρχουν καλά ορισμένοι ποδηλατόδρομοι -οι οποίοι δυστυχώς απουσιάζουν από την Αθήνα.

παραλία Μύρτος στην Κεφαλονιά

 

Evert και Maaike, ευχαριστούμε πολύ για την εμπιστοσύνη σας σε αυτό το απαιτητικό ταξίδι και που μοιραστήκατε μαζί μας όλες αυτές τις όμορφες εμπειρίες. Ανυπομονούμε να σας δούμε ξανά! Μέχρι τότε, συνεχίστε να απολαμβάνετε κάθε ημέρα στο μέγιστο και να αποτελείτε πρότυπο ταξιδιωτών.