Meet the Rider: Πέτρος ο πιλότος

Meet the Rider: Πέτρος ο πιλότος

Hello Kineo reader :)

Θα θέλαμε να σου συστήσουμε τον Πέτρο…τον πιλότο!
Ο Πέτρος ζει στη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης και εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα, στο χώρο της παραγωγής. Αγαπημένο του χόμπι είναι τα αεροπλάνα -μάλιστα έχει δίπλωμα ερασιτέχνη πιλότου!
Το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου, περάσαμε από τη Θεσσαλονίκη και τον συναντήσαμε για έναν πρωϊνό καφέ, με θέα το Θερμαϊκό.

Kineo Rider Petros o Pilotos

Ποια είναι η πρώτη ανάμνηση που έχεις με ποδήλατο και πώς εξελίχθηκε η σχέση σας;

Ποδήλατο έκανα από πολύ μικρή ηλικία, συμβατικό. Δεν μπορώ να θυμηθώ ακριβώς την πρώτη ανάμνηση που είχα μαζί του, ωστόσο έκανα για πολλά χρόνια, σχεδόν από τότε που με θυμάμαι και το απολάμβανα πολύ. Στην πορεία, αναγκάστηκα να κάνω ένα διάλειμμα λόγω υποχρεώσεων και καθώς πλέον δεν εξυπηρετούσε τόσο την καθημερινότητά μου. Πλέον έχω επανέλθει με ηλεκτρικό, το οποίο δεν αποχωρίζομαι μέρα.


Πώς χρησιμοποιείς το ποδήλατό σου;

Διανύω καθημερινά μια συνολική απόσταση περίπου 15 χιλιομέτρων το λιγότερο. Το ποδήλατο έχει αλλάξει την καθημερινότητά μου προς το καλύτερο, και δεν το αντικαθιστώ με τίποτα. Ξεκίνησα τις διαδρομές με το Kineo μου στις αρχές του 2022 και μέσα σε 7 μήνες έχασα πάνω από 25 κιλά, συνδυαστικά με καλύτερη διατροφή εννοείται. 
Άλλοτε το χρησιμοποιώ κυρίως ως μέσο μετακίνησης και άλλοτε ως μέσο άθλησης -επιλέγω το βαθμό υποβοήθησης ανάλογα με το πού δίνω προτεραιότητα. Αυτή η ευελιξία είναι που με έκανε να <<δεθώ>> τόσο πολύ μαζί του. Συνήθως βάζω χαμηλό βαθμό και αυξάνω όταν χρειάζεται, για παράδειγμα όταν έχω κουραστεί αρκετά και θέλω να προχωράω χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια ή όταν συναντώ απαιτητικές ανηφόρες.
Η σίγουρη καθημερινή μου διαδρομή είναι Σταυρούπολη - Καλαμαριά και επιστροφή (από 8 χλμ η καθεμία ξεχωριστά). Η πορεία εξαρτάται από τη διάθεσή μου. Μπορεί να πάω παραλιακά από τον ποδηλατόδρομο ή μέσα από τα στενά της πόλης, διανύοντας την Τσιμισκή.

Aμάξι...; Ποιο αμάξι; Δεν γυρνάω πίσω σε αυτό. Ο χαμένος χρόνος, τα νεύρα, το στρες που ένιωθα κάθε φορά κολλημένος στην κίνηση, δεν μου έχουν λείψει καθόλου.
Πρόσφατα χρειάστηκε να οδηγήσω λόγω οικογενειακής μετακίνησης και αν μη τι άλλο, κολλήσαμε στην κίνηση. Θυμήθηκα στο λεπτό για ποιο λόγο το έδιωξα από την καθημερινότητά μου και πόσο δεν μου έχει λείψει.

 

Μια όμορφη ανάμνησή σου με το ποδήλατο;

Έχω πολλές όμορφες αναμνήσεις. Μία που ξεχωρίζω κάθε φορά, είναι το ηλιοβασίλεμα στη Νέα Παραλία. Όταν το πετυχαίνω, χαίρομαι να κάνω μια στάση και να το βγάζω φωτογραφίες.

Έχεις να δώσεις κάποιο tip για καλύτερες μετακινήσεις;

Το βασικό που μου έρχεται στο μυαλό, είναι εμείς οι ποδηλάτες να μην ξεχνάμε πως είμαστε οδηγοί, όπως ακριβώς είναι και οι οδηγοί των υπόλοιπων οχημάτων. Αυτό σημαίνει πως έχουμε δικαιώματα μεν, υποχρεώσεις δε. Χρειάζεται να σεβόμαστε τόσο τους πεζούς όσο και τους οδηγούς, να τηρούμε τον ΚΟΚ και να μετακινούμαστε με προσοχή, ασφάλεια και ευγένεια.

Στην Ελλάδα συχνά παραπονιόμαστε πως οι υποδομές μας δημιουργούν τα περισσότερα προβλήματα, ωστόσο συχνά τα δημιουργούμε εμείς οι ίδιοι, με τη συμπεριφορά μας. Για παράδειγμα, οδηγούμε πάνω σε πεζόδρομους με κόσμο, θεωρούμε πως έχουμε παντού προτεραιότητα, παρακάμπτουμε κόκκινα φανάρια, είμαστε αγενείς ακόμα και στις περιπτώσεις όπου έχουμε άδικο, κ.ά. Όλα αυτά, δεν πρέπει να συμβαίνουν. 

meet the kineo rider petros

<<Όταν ακούω Πόλεις για Ανθρώπους σκέφτομαι...>>

...Πόλεις χωρίς αυτοκίνητα, πόλεις με πολλούς πεζόδρομους και ποδηλατόδρομους, χωρίς καυσαέριο... Και αν χρειάζεται να υπάρχουν αυτοκίνητα, να είναι τουλάχιστον ηλεκτρικά. Πόλεις που μπορείς να ανακαλύψεις ευχάριστα και με ασφάλεια, με ένα ποδήλατο ή και με τα πόδια. Κατά νου, μου έρχεται η Λάρισα. 

 

Ποια είναι η αμέσως επόμενη διαδρομή σου; 

Τώρα θα επιστρέψω στο σπίτι μου στην Καλαμαριά, καθώς αναμένουμε το γιο μου ο οποίος έρχεται να μας επισκεφτεί για το τριήμερο.

 

Ευχαριστούμε πολύ για τον όμορφο καφέ Πέτρο! 
Θα τα πούμε σύντομα ξανά :)

Thessaloniki Kineo riders