Με Ποδήλατο στη Βροχή: Κι όμως, Γίνεται.

Με Ποδήλατο στη Βροχή: Κι όμως, Γίνεται.

Η πρόγνωση του καιρού για αύριο αναφέρει αυξημένη πιθανότητα βροχόπτωσης. Πώς αντιδράς;

Α. Φανταστικά, θα μείνω μέσα, χαζεύοντας σειρές στο Netflix.

Β. Εντάξει, θα βρέχει. Δεν είμαι και από ζάχαρη να λιώσω. Θα συνεχίσω κανονικά τη μέρα μου και τις μετακινήσεις μου με ποδήλατο στη βροχή! 


Όποιος από τους δύο τύπους ανθρώπου και αν είσαι, η διαπίστωση είναι μία και είναι η εξής: Η βροχή αποτελεί μέρος του κύκλου ζωής της φύσης και οφείλουμε να αποδεχτούμε και να αγαπήσουμε την ύπαρξή της. Αλήθεια είναι πως έχουμε συνδυάσει το ποδήλατο με λιακάδα και καλοκαιρία. Τι γίνεται όμως το φθινόπωρο και τον χειμώνα; Επιλέγουμε να μη μετακινούμαστε με αυτό μέχρι να ξαναέρθει η άνοιξη; Φυσικά και όχι. 


Σκέψου και απάντησε ειλικρινά στον εαυτό σου: Πόσες φορές έχεις ξυπνήσει το πρωί, έχεις δει συννεφιασμένο τον ουρανό και έχεις σκεφτεί: θα βρέξει σήμερα, θα πάρω το αυτοκίνητο. Και καταλήγεις λίγο αργότερα με ψιλόβροχο ή με τέλειο ήλιο, κολλημένη/ ος στην κίνηση να μετανιώνεις και για το πώς ντύθηκες και για την επιλογή σου να μετακινηθείς με το αυτοκίνητο, ενώ θα μπορούσες κάλλιστα να ξεκινάς πιο ξέγνοιαστα τη μέρα σου επάνω στο ποδήλατο. Επειδή η μετακίνηση με ποδήλατο στη βροχή μπορεί να είναι μια πραγματικά ξεχωριστή εμπειρία, οι παρακάτω συμβουλές θα σε βοηθήσουν να τη βιώσεις θετικά και να μην καταλήξεις να υποδύεσαι τον Aquaman ή την Aquawoman, και μάλιστα να θες να την επαναλάβεις.

 

Ηλεκτρικό Ποδήλατο στην βροχή


Με ποδήλατο στη βροχή: Σημεία προσοχής

Πριν βγεις στη βροχή: Έλεγξε το όχημά σου

Επειδή οι συνθήκες υπό βροχή είναι πιο ιδιαίτερες απ’ όταν ο δρόμος είναι στεγνός, θα πρέπει να είμαστε διπλά προσεκτικοί με τη σωστή λειτουργία όλων των μερών του ποδηλάτου μας. Έτσι, πριν βγεις από το σπίτι μην παραλείψεις τον καθιερωμένο σύντομο έλεγχο του ποδηλάτου σου: τα ελαστικά να φέρουν την σωστή πίεση, τα φρένα να είναι σε άριστη λειτουργική κατάσταση κ.λπ. Σε αναβάτες με μικρή ποδηλατική εμπειρία το χαμήλωμα του ύψους της σέλας, είναι ένα ψυχολογικό μαξιλαράκι. Φρόντισε να είσαι ορατή/ός

Φώτα: Το να γίνεις όσο το δυνατόν περισσότερο ορατή/ός στους διερχόμενους οδηγούς, αποτελεί πρώτη προτεραιότητα. Υπό συνθήκες βροχής και συννεφιάς, η ορατότητα είναι περιορισμένη, γι’ αυτό φρόντισε να έχεις τα φώτα του ποδηλάτου σου (εμπρός και πίσω) ανοιχτά καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.


EXTRA TIP: Ρύθμισέ τα πιο ψηλά για να κάνεις πιο έντονη την παρουσία σου στον δρόμο.


Φρόντισε να παραμείνεις στεγνή/ός

Από τους σημαντικότερους ανασταλτικούς παράγοντες για να κάνει κάποιος ποδήλατο, είναι η βροχή. Ειδικά εάν μετακινείσαι με το ποδήλατο προς και από την εργασία σου, το να έχεις τον απαραίτητο εξοπλισμό είναι σχεδόν αναγκαιότητα. Ένα καλό, ελαφρύ αδιάβροχο θα κάνει τη διαφορά όταν αρχίσουν να πέφτουν οι πρώτες ψιχάλες. Μπορείς να το έχεις πάντα μαζί σου και να το χρησιμοποιείς όταν ο καιρός το ζητήσει. Το αφαιρείς και το φοράς πολύ εύκολα, και το υλικό κατασκευής του είναι τέτοιο που δεν επιτρέπει το νερό να εισχωρεί, αλλά να γλιστράει στην επιφάνειά του.Εάν το κρύο υπερισχύει της βροχής, μια καλή σκέψη είναι να προμηθευτείς αδιάβροχα και ζεστά γάντια - όχι μάλλινα, που θα προστατεύσουν τα άκρα των χεριών σου από το κρύο, επιτρέποντάς σου παράλληλα να τα κινείς με ευκολία κατά το φρενάρισμα. Χώρια που σου προσδίδουν επιπλέον ασφάλεια σε περίπτωση πτώσης.


EXTRA TIP: Απόφυγε τα πολύ φαρδιά αδιάβροχα τύπου “κάπας” που φτάνουν μέχρι το γόνατο ή και πιο χαμηλά, διότι - έστω και μικρή - η πιθανότητα να σου μπλεχτεί στη ρόδα ή την αλυσίδα και να δημιουργηθεί κάποιο μικρό ατύχημα υφίσταται.


 

Λασπωτήρες, για πιο άνετη διαδρομή

Λασπωτήρες ή “φτερά”, εμπρός και πίσω είναι τα ειδικά «φτερά», που εφαρμόζονται στους τροχούς του ποδηλάτου σου. Θα σε κρατήσουν καθαρό καθώς οι λάσπες από τη βροχή δεν θα μεταφέρονται από τον δρόμο στο παντελόνι σου, ενώ θα σε βοηθήσουν να κρατήσεις και τη λάσπη μακριά από τα λάστιχα του ποδηλάτου. Εάν θες, μόλις μπει η άνοιξη και βελτιωθεί ο καιρός, μπορείς να τα αφαιρέσεις.


EXTRA TIP: Αρκετά από τα ηλεκτρικά ποδήλατα που έχουμε στην Kineo έχουν ήδη λασπωτήρες, ενώ εάν το επιθυμείς μπορούμε να προσθέσουμε και στα υπόλοιπα ;)

 


Οδηγική συμπεριφορά: μαλακές κινήσεις

Οδήγησε συντηρητικά. Και φρόντισε να κατανοήσεις πώς συμπεριφέρεται το ποδήλατο υπό βροχή. Όταν βρέχει, ή έχει βρέξει πιο πριν, το οδόστρωμα είναι περισσότερο ολισθηρό. Επιλέγουμε παντού να οδηγούμε λίγο πιο αργά απ’ ότι υπό κανονικές καιρικές συνθήκες. Έτσι, όσο πιο γλιστερό το οδόστρωμα, τόσο εμείς ρίχνουμε τον ρυθμό μας. Οι κινήσεις μας φροντίζουμε να είναι πιο ομαλές. Ένα καλό τρίκ για το φρενάρισμα είναι νοητά να νιώθουμε πως ανάμεσα στα δάχτυλά μας και τις μανέτες των φρένων παρεμβάλλεται ένα αυγό που δεν πρέπει να σπάσει. Ακόμα και όταν δεν χρειάζεται, σε τακτα χρονικά διαστήματα πατάμε πολύ ελαφριά τα φρένα για μερικά δευτερόλεπτα, ώστε η υγρασία να απομακρυνθεί από τον δίσκο και τα υλικά τριβής του συστήματος πέδησης. 


Προσεκτικοί πρέπει να είμαστε και στις στροφές, επιλέγοντας πιο ανοιχτές γωνίες, Τι σημαίνει αυτό; Διαγράφοντας μια στροφή το ποδήλατο θα πρέπει να έχει όσο το δυνατόν μικρότερη κλίση. Πως το επιτυνχάνουμε; Ας φανταστουμε μια δεξιά στροφή, που την βλέπουμε σε κάτοψη και ας την μοιράσουμε σε τρία ισομερή τόξα/τμηματα. Το πρώτο τμήμα είναι η είσοδος της στροφής, το μεσαίο είναι η κορυφή της, και το τμήμα που ακολουθεί η έξοδος. Στην είσοδο το ποδήλατο μας πρέπει να τοποθετηθεί όσο το δυνατόν πιο αριστερά, στο τμήμα του δρόμου, από αυτή την θέση σημαδεύουμε την κορυφή της στροφής όπου ιδανικά στο κέντρο της θα πρέπει οι τροχοι του ποδηλάτου μας να είναι όσο το δυνατόν πιο δεξια στην χάραξη της. Τέλος στην έξοδο θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε και πάλι όλο το πλάτος του δρόμου και να “σβήσουμε” την πορεία μας κατευθυνόμενοι και πάλι όσο το δυνατόν πιο αριστερα, ακριβώς όπως και στην είσοδο.    


Ποιά είναι η σωστή λωρίδα; 


Φρόντισε να κινείσαι στο κέντρο της λωρίδας γιατί τα λιμνάζοντα νερά δεξιά και αριστερά του δρόμου μπορεί να χρωματίσουν δυσάρεστα την ποδηλατική εμπειρία σου στη βροχή. Προσοχή μεγάλη στις διαχωριστικες, λευκές, λωρίδες του δρόμου, ο συντελεστής τριβής τους πέφτει κατακόρυφα όταν είναι βρεγμένες. Αν κινείσαι σε δρόμο που δεν γνωρίζεις πολύ καλά και υπάρχουν λιμνάζοντα νερά, μη ρισκάρεις την ασφάλειά σου, ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος τι κακοτεχνία του εδάφους μπορεί να καμουφλάρει το νερό . Κάνε μια παράκαμψη, επέλεξε μια ασφαλέστερη διαδρομή από ένα τετράγωνο παραπάνω. Άλλωστε, η ευελιξία αποτελεί ένα από τα στοιχεία που καθιστούν το ποδήλατο ως μέσο μετακίνησης μοναδικό.


Εάν πάλι σε πιάσει καταιγίδα καθ’ οδόν, μείνε κάτω από ένα στέγαστρο ή μια στάση λεωφορείου, ώσπου να σταματήσει, κατά πάσα πιθανότητα δεν θα κρατήσει πάνω από 10 λεπτά. Μόλις το έντονο καιρικό φαινόμενο κοπάσει μπορείς να συνεχίσεις τη διαδρομή σου. Εναλλακτικά, μπορείς να αναζητήσεις τον πλησιέστερο σταθμό του μετρό/ ηλεκτρικού και να συνεχίσεις τη μετακίνησή σου συνδυαστικά.


ΘΥΜΗΣΟΥ: Τα καλύτερα φρένα υπό συνθήκες βροχής είναι τα δισκόφρενα. Τα φρένα που ενεργούν στη ζάντα έχουν την τάση να επιτρέπουν τη δημιουργία ενός φιλμ νερού στο στεφάνι της ρόδας, με αποτέλεσμα να μην είναι πολύ αποτελεσματικά κατά το φρενάρισμα.

EXTRA TIP: Απόφυγε τις ράγες του τραμ.


Συγχαρητήρια! Φτάσατε στον προορισμό σας.

Τελικά, ήταν πιο εύκολο απ’ ότι περίμενες. Και πού ξέρεις; Όσο περισσότερο εξοικειώνεσαι με τη συνθήκη της βροχής, τόσο περισσότερο θα επιζητάς να βρέχει.