Κλιματική Αλλαγή: Μπορείς και εσύ να βοηθήσεις

Κλιματική Αλλαγή: Μπορείς και εσύ να βοηθήσεις

Η κλιματική αλλαγή χειρότερη από τις προβλέψεις
Deutsche Welle 08/08/2021


Κλιματική αλλαγή: «Ολόκληρες χώρες απειλούνται με εξαφάνιση εντός του αιώνα», αποκαλύπτει η εφιαλτική έκθεση του ΟΗΕ
iefimerida 10/08/2021


Ώρα μηδέν για τον πλανήτη από την κλιματική αλλαγή
ΤΑ ΝΕΑ 16/08/2021


Κλιματική Αλλαγή: Μπορεί να αφαιρέσει 2 έως 5 χρόνια από τη ζωή μας
MoneyReview 01/09/2021


“Η κλιματική αλλαγή δεν θα μας περιμένει”
Καθημερινή 02/09/2021


Αυτοί είναι μόνο κάποιοι από τους τίτλους που μονοπώλησαν το βλέμμα μας τον περασμένο Αύγουστο στον Τύπο για την κλιματική αλλαγή, στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, με αφορμή την εκδήλωση των πυρκαγιών. Αναλογιστήκαμε, έτσι, ότι η κλιματική αλλαγή δεν συνιστά έναν ασαφή φιλολογικό όρο, αλλά μία πραγματικότητα. Και συμβαίνει τώρα. Μάλιστα, αυτή δεν έχει έναν απρόσωπο αποδέκτη, αλλά τόσο εμάς τους ίδιους, όσο και τα ζώα.
Οι περισσότεροι επιστήμονες συμφωνούν ότι ο πλανήτης θερμαίνεται γρηγορότερα από ποτέ, λόγω της τεράστιας ποσότητας αερίων του θερμοκηπίου που διοχετεύουν οι άνθρωποι στην ατμόσφαιρα. Αυτή η δραστηριότητα περιλαμβάνει ενέργειες όπως η καύση ορυκτών καυσίμων (άνθρακας, πετρέλαιο και φυσικό αέριο), η κίνηση των αυτοκινήτων και η αποψίλωση των δασών.
Για δεύτερη φορά, οι έννοιες της ατομικής ευθύνης και της συλλογικής υπευθυνότητας ενεργοποίησαν την σκέψη μας, οδηγώντας μας αυθόρμητα στην αναζήτηση λύσεων.


Παρακάτω, προτείνουμε 8 τρόπους με τους οποίους μπορείς εύκολα να γίνεις και εσύ μέρος της λύσης.


Κλιματική Αλλαγή: Λύσεις για την Αντιμετώπισή της


#1: Προτού οδηγήσεις, σκέψου.


Οι σκέψεις μας είναι αυτές που τελικώς καθορίζουν τις πράξεις μας. Πόσο χρόνο, όμως, αφιερώνουμε στην καθημερινότητά μας, προκειμένου συνειδητά να οδηγηθούμε σε οποιαδήποτε απόφαση;
FACT: Η μείωση διοξειδίου του άνθρακα (CO2) ανά χλμ. εκτιμάται σε 90% (!) επιλέγοντας ηλεκτρικό ποδήλατο αντί αυτοκίνητο. Επίσης, όταν μετακινείσαι με αυτοκίνητο κοστίζεις στους συμπολίτες σου 9 φορές περισσότερο απ’ ό,τι όταν μετακινείσαι με ηλεκτρικό ποδήλατο ή πατίνι.
TIP: Μπορείς να αλλάξεις τον τρόπο που μετακινείσαι (για τη δουλειά σου, τα ψώνια σου, τη βόλτα σου!), δοκιμάζοντας ένα από τα ηλεκτρικά ποδήλατα ή πατίνια της kineo. Οι βόλτες που οργανώνουμε είναι ένας καλός τρόπος να εξερευνήσεις εναλλακτικούς τρόπους περιήγησης στην πόλη σου. Ακολούθησέ μας στο instagram για να ενημερωθείς για την επόμενη! 
EXTRA TIP: Επικοινώνησε την υπεύθυνη επιλογή σου στην παρέα σου, στις/ στους συναδέλφους σου ή ακόμη καλύτερα στην εταιρεία που εργάζεσαι. Η kineo υποστηρίζει την παροχή B2B υπηρεσιών ενοικίασης.

 

klimatiki allagi antimetopisi me podilato
 

#2: Βοήθησε ένα δέντρο να μεγαλώσει. 


Εμείς έχουμε να σου προτείνουμε δύο τρόπους:
α) Φυτεύοντας ένα, είτε μόνη/ος σου - στον κήπο ή την αυλή του σπιτιού (αν έχεις), είτε συμμετέχοντας σε μια οργανωμένη δενδροφύτευση. Ο οργανισμός we4all κάνει εύκολο για τους ανθρώπους να φυτεύουν δέντρα, εκπληρώνοντας την αποστολή του, που δεν είναι άλλη από τη θεραπεία του πλανήτη μας. Εδώ μπορείς να ενημερωθείς για όλες τις προηγούμενες όμορφες δράσεις τους.
β) Υιοθετώντας ένα ή περισσότερα (μέχρι 3) μέσω της εφαρμογής Novoville του Δήμου Αθηναίων. Λίγο νερό, μια ανάσα ζωής!
FACT: Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θεωρεί πως η ελάχιστη αναλογία πρασίνου στις πόλεις δεν πρέπει να είναι κάτω από 9 τ.μ./ κάτοικο.

#3 Ανακύκλωσε και κέρδισε εκπτώσεις. 


Η ευαισθητοποίηση είναι μια πράξη που αξίζει να επιβραβεύεται. Και το ανακυκλώνειν είναι αναμφίβολα μία τέτοια.  Κατέβασε δωρεάν στο κινητό σου την εφαρμογή The Green City, μάθε για τα οφέλη που προσφέρονται από τις συνεργαζόμενες επιχειρήσεις και “κάνε την πόλη σου πράσινη”!


#4: Χρησιμοποίησε το δικό σου παγούρι ή κούπα για το νερό ή το ρόφημά σου.


FACT: Στην Ελλάδα καταναλώνουμε κάθε μέρα περί το 1 εκατ. πλαστικά ποτήρια (π.χ. για καφέ), ή αλλιώς 350 εκατομμύρια πλαστικά ποτήρια τον χρόνο! Σύμφωνα με στοιχεία από την ΕΕ το 85% των θαλάσσιων απορριμμάτων είναι πλαστικά.


#5: Τοποθέτησε και μετάφερε τα ψώνια σου σε επαναχρησιμοποιήσιμες τσάντες, αντί των πλαστικών.


FACT: Χρειάζονται 500 έως και 1.000 χρόνια για την αποσύνθεση μιας πλαστικής σακούλας.
TIP: Δείξε επιλεκτικότητα στις συσκευασίες: η πλαστική συσκευασία δημιουργεί πολλά απορρίμματα και είναι συχνά δύσκολο να ανακυκλωθεί. Γι’ αυτό, αγόρασε προϊόντα σε ανακυκλώσιμη ή λιπασματοποιημένη συσκευασία. Χρειάζεσαι μόλις λίγα λεπτά για να προμηθευτείς μία επαναχρησιμοποιούμενη τσάντα και μόλις μερικά δευτερόλεπτα για να θυμηθείς να την πάρεις μαζί σου την επόμενη φορά που θα επισκεφθείς το μανάβικο ή το supermarket της περιοχής σου.
 

#6 Ψώνισε έξυπνα.


Ένας τρόπος για να κάνεις τη διαφορά είναι να κάνεις έξυπνες επιλογές όταν ψωνίζεις. Αγόρασε λιγότερα: αγόρασε καλύτερα, ξόδεψε λιγότερα - για παράδειγμα, αγόρασε ένα καλό ζευγάρι παπούτσια αντί για τρία φθηνά ζευγάρια. Επίσης, αγόρασε μόνο την ποσότητα τροφίμων που χρειάζεσαι και διατήρησε αυτά που περισσεύουν για αργότερα!

 

klimati allagi antimetopisi me panini sakoula 


#7 Εξοικονόμησε ενέργεια.


Την επόμενη φορά, θυμήσου να σβήσεις την επιπλέον αναμμένη λάμπα, ή αυτήν που φωτίζει άσκοπα κάποιον κενό χώρο του σπιτιού ή του χώρου εργασίας σου. 


#8 Μίλα.


Για τις μικρές αλλαγές στην καθημερινότητά σου. Η συζήτηση είναι ένας υπέροχος τρόπος να μοιραστείς μια μικρή προσωπική αλλαγή και ένας αρκετά ικανός τρόπος να οδηγήσει μία ευρύτερη σε επίπεδο κοινωνίας.

Για μεγαλύτερα οφέλη, συνδύασε έναν ή περισσότερους από τους παραπάνω τρόπους. 
Hint: Το ποδήλατο μπορεί να χρησιμοποιηθεί συνδυαστικά 
με όλες τις προτάσεις. ;)


Πάρε πίσω την πόλη σου, ξεκίνα σήμερα κιόλας!