Φοιτητική Ζωή: 5+1 Tips για να την Απολαύσεις

Φοιτητική Ζωή: 5+1 Tips για να την Απολαύσεις

Φοιτητική ζωή: μια φράση χιλιοειπωμένη, χρωματισμένη μόνιμα μ’ έναν αέρα ξεγνοιασιάς και νοσταλγίας. Μια φράση γεμάτη συναισθήματα, αναμνήσεις και συνήθειες που άλλαξαν όταν αυτό το στάδιο της ζωής σου παρήλθε. Εάν η φοιτητική ζωή για ‘σένα ξεκίνησε φέτος, οι συμβουλές μας πιστεύουμε θα σου είναι χρήσιμες τόσο για τα επόμενα χρόνια σου στη σχολή, όσο και μετά. Εάν για ‘σένα αυτή η φάση ζωής ανήκει στο κοντινό ή πιο μακρινό παρελθόν, έχε στο μυαλό σου το εξής: Τη φοιτητική ζωή αν δεν την βρεις ή οι συνθήκες δεν σου επέτρεψαν να τη γνωρίσεις, την φτιάχνεις!


Φοιτητική Ζωή, Tips για να μπεις με το δεξί

Αναμφισβήτητα, η σχολική χρονιά 2020-21 ήταν μια δύσκολη χρονιά για όλους, ιδίως αν ανήκες σε εκείνους που προετοιμάζονταν για τις πανελλαδικές εξετάσεις: για να εξασφαλίσουν το εισιτήριο στη φοιτητική ζωή. Έπειτα, λοιπόν, από μία περίεργη χρονιά προετοιμασίας λόγω covid-19, χωρίς πολλές κοινωνικές επαφές και περιορισμένες δυνατότητες για ψυχαγωγία, ξεκούραση του βλέμματος και του νου, βρίσκεσαι σήμερα πρωτοετής φοιτητής σε κάποια σχολή, έχοντας ήδη προσπεράσει το πρώτο στάδιο προσαρμογής στη νέα πόλη όπου φοιτάς ή στη νέα πραγματικότητα - εάν σπουδάζεις στην πόλη που έμενες πριν.


Και επειδή η ζωή δεν είναι ένα πράγμα μονοσήμαντο, αλλά μια ποικιλία εμπειριών, μετακινήσεων, προορισμών και συναναστροφών, έτσι και η φοιτητική ζωή είναι πολυεπίπεδη και πολυδιάστατη! 


Από τα πρώτα πράγματα, που θυμάμαι με είχε απασχολήσει όταν έμαθα σε ποια σχολή θα είμαι, ήταν η πρόσβαση σε αυτή. Δεν είχα δίπλωμα οδήγησης, πόσο μάλλον αυτοκίνητο, οπότε η μετακίνησή μου με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς ήταν μονόδρομος. Έως και μαρτύριο τις περισσότερες φορές. Μέσος χρόνος μετακίνησης προς/ από τη σχολή: 3 ώρες (Ω ναι)! Η ώρα προσέλευσης στα μαθήματα ήταν συγκεκριμένη για όλες τις σχολές, με αποτέλεσμα να επικρατεί το αδιαχώρητο από φοιτητές στις στάσεις των λεωφορειακών γραμμών που εξυπηρετούσαν το πανεπιστήμιο. Αμέσως επόμενη εναλλακτική, το περπάτημα. Δεν είμαι καθόλου σίγουρη ότι η παραπάνω περιγραφή, με σημείο αναφοράς 10 χρόνια πριν, διαφέρει πολύ από αυτήν που ένας φοιτητής αντιμετώπιζε μέχρι πριν την εμφάνιση του covid-19 ή ότι οι χρόνοι μετακίνησης έχουν βελτιωθεί ακόμη και σήμερα. 

 

Tip #1: Ελεύθερες μετακινήσεις “με το πάσο σου” 


Προβληματίζεσαι πώς θα μετακινείσαι στη σχολή σου; Στις βόλτες σου; Στο γυμναστήριο ή στις άλλες δραστηριότητές σου μέσα στη μέρα; Όποια κι αν είναι τα σχέδιά σου για τη νέα σου - ή καθιερωμένη πια - καθημερινότητα, αυτό που έχει σημασία είναι το μέσο για να τα επιτύχεις. Και αυτό δεν είναι άλλο από ένα ηλεκτρικό όχημα. Απλώς επιλέγεις αυτό που ανταποκρίνεται καλύτερα στις ανάγκες σου. Και αν δεν είσαι σίγουρος, μια επικοινωνία σου με την ομάδα της Kineo θα σε βγάλει από τη δύσκολη θέση. Άλλωστε, η ευελιξία είναι ένα από τα πλεονεκτήματα της επιλογής συνδρομής! Εάν μάλιστα, εμβολιάστηκες πρόσφατα ή δεν έχεις χρησιμοποιήσει ακόμη το Freedom Pass, μπορείς να το εξαργυρώσεις σε μία ή περισσότερες συνδρομές σου στην Kineo. 

Tip #2: Εθελοντισμός, το βάλσαμο για την ψυχή

Δικτυώσου σε εθελοντικές ομάδες ή δράσεις. Ο εθελοντισμός, πέρα από το ανταποδοτικό του όφελος στην κοινωνία, θα σε βοηθήσει να δικτυωθείς με ανθρώπους και να αποκτήσεις soft skills ή να ενισχύσεις δεξιότητες που ήδη έχεις. Η ethelon διατηρεί μία μεγάλη βάση δεδομένων με προσφερόμενες από ΜΚΟ θέσεις εθελοντικής εργασίας, καθώς και events στα οποία μπορείς να συμμετάσχεις - ακόμη και εξ΄ αποστάσεως. Δεν έχεις παρά να εγγραφείς στο newsletter της για να λαμβάνεις όλες τις σχετικές ενημερώσεις.

Φυσικά, εάν εντοπίσεις κάποια ανάγκη προσφοράς στο πανεπιστήμιό σου, μπορείς σε συνεργασία με τους συμφοιτητές σου, να οργανώσετε/ συντονίσετε τη δική σας εθελοντική ομάδα ή τη δική σας δράση για έναν συγκεκριμένο σκοπό.

 

Tip #3: Εξερεύνησε το Αττικό Μονοπάτι

Εάν είσαι φοιτητής στην Αθήνα, και θες να κάνεις τα Σαββατοκύριακά σου περισσότερο ενδιαφέροντα, η διαδρομή του Αττικού Αστικού Μονοπατιού είναι ίσως ο ιδανικότερος τρόπος να ανακαλύψεις τις κρυμμένες ομορφιές της μητροπολιτικής Αθήνας. Αναζήτησέ το στο νούμερο 9 της λίστας. Πρόκειται για μια διαδρομή συνολικού μήκους 250 χλμ., οπότε προκειμένου να ευχαριστηθείς τη βόλτα σου και να παρατηρήσεις τις περιοχές-σταθμούς της διαδρομής σου, μπορείς να την εξερευνήσεις τμηματικά.

 

Tip #4: Μελέτησε για την σχολή σου μαζί με άλλους

Δημιούργησε ένα study group με την παρέα σου ή μια ομάδα συμφοιτητών σου. Με την ομαδικότητα και τη συνεργασία πετυχαίνεις πάντα περισσότερα, και η οργάνωση από πλευράς σου και η προσπάθεια να συμβαδίσεις με ένα πρόγραμμα διαβάσματος καθ’ όλη τη διάρκεια του εξαμήνου θα σε βοηθήσει και να επιτύχεις τους στόχους σου σε όλη τη διάρκεια της φοιτητικής σου ζωής, αλλά και στη ζωή σου γενικότερα. Να θυμάσαι, ξεκάθαροι στόχοι, καλύτερη οργάνωση, καλύτερα αποτελέσματα, περισσότερος χρόνος για πράγματα που απολαμβάνεις να αφιερώνεις τον χρόνο σου σε αυτά, περισσότερος χρόνος για ποδήλατο. ;)

 

Tip #5: Βρες τα αγαπημένα σου στέκια

Μπορεί μέσα στο διάβα του χρόνου οι χρήσεις γης να αλλάζουν και ένα κατάστημα να κλείνει και στη θέση του να ανοίγει ένα άλλο, στη μνήμη, όμως, των φοιτητικών μας χρόνων, παραμένει πάντα ως το στέκι με το τότε του όνομα. Κάθε φοιτητοπαρέα που σέβεται τον εαυτό της, έχει τα δικά της αγαπημένα στέκια. Και υπάρχει καλύτερος τρόπος να τα γυρίσεις όλα από ένα ηλεκτρικό ποδήλατο ή πατίνι - ιδίως αν η τοποθεσία της σχολής σου βρίσκεται σε έδαφος με ανηφορική κλίση. Προτού καταλήξετε, λοιπόν, στα αγαπημένα σας, βολτάρετε!

 

+1 Ζήσε τη φοιτητική σου ζωή όπως εσύ τη θέλεις & απόλαυσέ τη! 


“Στα νιάτα οι λέξες είναι γιομάτες από ψίχα, από χυμό και φωτιά.” Κι αν ονειρεύεσαι να αλλάξεις τον κόσμο, γίνε πρώτα εσύ η αλλαγή που θες να δεις σε αυτόν. Μπορείς να ξεκινήσεις από τις καθημερινές σου μετακινήσεις!  ;)