Πώς να πάω στο κέντρο της Αθήνας με τον δακτύλιο

Πώς να πάω στο κέντρο της Αθήνας με τον δακτύλιο

 

Δακτύλιος, ή αλλιώς ένα μέτρο με σκοπό τον περιορισμό της κυκλοφορίας οχημάτων στο κέντρο της Αθήνας. Θεσπίστηκε ως μόνιμο μέτρο το 1982,  με στόχο την αντιμετώπιση του νέφους, προσφέροντας μία μικρή ανακούφιση, ώσπου να λυθεί η βασική κυκλοφοριακή αναδιάρθρωση.


“Δεν θέλει χρήματα, δεν θέλει τίποτα, θέλει οικονομία χρημάτων η ανακούφιση της κυκλοφορίας, και ίσως και γι’ αυτό δεν γίνεται. Γιατί αυτό είναι εκείνο που σώζει εκατοντάδες εκατομμύρια τον μήνα, η κυκλοφοριακή ανακούφιση.” 


Από την προσεχή Δευτέρα 25/10 επιστρέφει ως “Καθαρός Δακτύλιος”, που σημαίνει ότι ενθαρρύνεται χωρίς περιορισμό η κίνηση όλων των ηλεκτρικών, υβριδικών, φυσικού αερίου εκ κατασκευής και υγραερίου εκ κατασκευής οχημάτων. Η λίστα με τις εξαιρέσεις μακροσκελής, αξίζει, όμως, να σημειωθεί ότι ο επιτρεπόμενος αριθμός οχημάτων ανά εξαιρούμενη κατηγορία έχει μειωθεί κατά 50%. 


Το σύστημα “μονά-ζυγά” τίθεται ξανά σε ισχύ - μετά την αναστολή του λόγω covid-19, και εσύ μέρα παρά μέρα είσαι πλέον αναγκασμένος να αλλάζεις διαδρομή προκειμένου να φτάσεις στον προορισμό σου. Στην πραγματικότητα, όμως, είσαι ευλογημένος. Γιατί έχεις μπροστά σου την πιο εύκολη λύση μετακίνησης: ένα ηλεκτρικό ποδήλατο ή πατίνι (με συνδρομή ή χωρίς). Για να μην παίζεις, λοιπόν, “μονά-ζυγά” την ηρεμία σου, ξεκίνα σήμερα επιλέγοντας το νέο σου μέσο για τις μετακινήσεις σου στο κέντρο ή διαμέσου του κέντρου της Αθήνας.

 

κinisi kai daktilios

Δακτύλιος: Τι ισχύει

Για οδηγούς Ι.Χ. Αυτοκινήτων: Ο δακτύλιος στο κέντρο της Αθήνας σχηματίζεται περικλείοντας τις εξής λεωφόρους και οδούς: Λ.Αλεξάνδρας - Ζαχάρωφ - Λ. Μεσογείων - Φειδιππίδου Μιχαλακοπούλου- Σπύρου Μερκούρη- Βρυάξιδος-Υμηττού- Ηλ. Ηλιού- Ανδρ. Φραντζή- Λ. Ανδρ. Συγγρού -Χαμοστέρνας- Πειραιώς - Ιερά Οδός - Λ. Κωνσταντινουπόλεως - Αχιλλέως - Πλατεία Καραϊσκάκη - Καρόλου - Μάρνη-28ης Οκτωβρίου (Πατησίων) - Λ. Αλεξάνδρας». Για τις ημέρες Δευτέρα έως Πέμπτη κατά τις ώρες 07.00 έως 20.00 και για την Παρασκευή από 07.00 έως 15.00, επιτρέπεται μόνο η εκ περιτροπής κυκλοφορία των επιβατηγών αυτοκινήτων ιδιωτικής χρήσης και των φορτηγών αυτοκινήτων ιδιωτικής χρήσης με μέγιστη αποδεκτή μάζα φορτωμένου οχήματος μέχρι 2.200 χιλιάδων χιλιογράμμων, με βάση το τελευταίο ψηφίο του αριθμού κυκλοφορίας τους, ως εξής:

Τις άρτιες (ζυγές) ημερομηνίες κυκλοφορούν τα επιβατηγά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης και τα φορτηγά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης με μέγιστη αποδεκτή μάζα φορτωμένου οχήματος μέχρι 2.200 χιλιάδων χιλιογράμμων, που ο αριθμός κυκλοφορίας τους τελειώνει σε 0, 2, 4, 6 και 8 (δηλαδή σε ζυγό αριθμό) και τις περιττές (μονές) ημερομηνίες κυκλοφορούν τα επιβατηγά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης και τα φορτηγά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης με μέγιστη αποδεκτή μάζα φορτωμένου οχήματος μέχρι

2.200 χιλιάδων χιλιογράμμων, που ο αριθμός κυκλοφορίας τους τελειώνει σε 1, 3, 5, 7 και 9 (δηλαδή σε μονό αριθμό). Στις οριακές λεωφόρους και οδούς του δακτυλίου δεν ισχύουν τα παραπάνω μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας.

Τα μέτρα δεν ισχύουν τις επίσημες αργίες, καθώς και τις ημέρες που πραγματοποιείται απεργία των εργαζομένων σε όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.


Πολλή πληροφορία! Αυτό που πραγματικά έχει αξία να διαβάσεις είναι οι ακόλουθες δύο προτάσεις:


Εάν οδηγείς Ηλεκτρικό Ποδήλατο ή Πατίνι: Guess what! Κυκλοφορείς ελεύθερα, όπου θες στο κέντρο της πόλης και για όσο θες! Και αν σε ανησυχεί το πού θα σταθμεύσεις το όχημά σου, εξασφάλισε το Parking Pass μαζί με τη συνδρομή σου. Και εάν δεν σε εξυπηρετεί κάποιο από τα συνεργαζόμενα σημεία της Cityzen, μπορείς να απευθυνθείς στο πλησιέστερο πάρκινγκ σου ή να επικοινωνήσεις μαζί μας!

Δακτύλιος: Διαδρομές στην πόλη

Το αυτοκίνητο μέσα στην πόλη κάνει 9.000 χιλιόμετρα. Όταν σε άλλες πόλεις κάνει μόνο 2 με 3.000 χιλιόμετρα. Εάν κατεβάσουμε σε 2 με 3000 χιλιόμετρα την κυκλοφορία του αυτοκινήτου μέσα στην πόλη, δεν θα έχουμε πρόβλημα. Οι στενοί δρόμοι της Αθήνας δεν χωράνε περισσότερα από 300.000 αυτοκίνητα. Το 1982 όταν έβαλαν τον δακτύλιο τα αυτοκίνητα ήταν 400.000. Τα μισά που κυκλοφορούσαν ήταν 200.000. Το 1991 είχαν φτάσει το 1 εκατομμύριο, τα μισά ήταν 500.000. Έπρεπε δηλαδή οι άνθρωποι να κυκλοφορούν μια φορά την εβδομάδα για να πάμε στις ίδιες κυκλοφοριακές συνθήκες. Σήμερα, 30 χρόνια μετά, ο αριθμός αυτός έχει εκτοξευτεί. Τα μαθηματικά μιλούν μόνα τους! 


Εάν σε προβληματίζει η διαδρομή που θα ακολουθήσεις με το όχημά σου εντός και εκτός του δακτυλίου, κατέβασε την εφαρμογή Citymapper, επίλεξε προορισμό, μέσο: ποδήλατο και έφυγες!



Συμπέρασμα: Μην προσπαθείς να βρεις κάποιο “παραθυράκι” στις εξαιρέσεις του ΦΕΚ για τον δακτύλιο. Άνοιξε διάπλατα την πόρτα στο ηλεκτρικό ποδήλατο ή πατίνι και χάραξε μαζί μας την πορεία προς την ανάκτηση της πρωτεύουσας. Πάρε πίσω την πόλη σου!