Ασφαλής Οδήγηση με Ποδήλατο τον Χειμώνα: Γίνεται.

Ασφαλής Οδήγηση με Ποδήλατο τον Χειμώνα: Γίνεται.

«Οι άνθρωποι δεν προσέχουν αν είναι χειμώνας ή καλοκαίρι, όταν είναι ευτυχισμένοι.»

Και στη Φινλανδία, που φέρει τον τίτλο της πιο ευτυχισμένης χώρας παγκοσμίως, η παραπάνω φράση επιβεβαιώνεται στον υπέρτατο βαθμό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, οι μαθητές στη μικρή πόλη Oulu, που ακόμη και με το θερμόμετρο να γράφει -17°C, πηγαίνουν στο σχολείο με ...τα ποδήλατα! Μήπως, τελικά, ο χειμώνας στην Ελλάδα είναι μια παρεξηγημένη από πολλούς εποχή; Τί πραγματικά σημαίνει χειμώνας στη χώρα μας και πώς η ασφαλής οδήγηση με ποδήλατο τον χειμώνα είναι κάτι απολύτως εφικτό, που μπορεί να γίνει καθημερινότητα για περισσότερους ανθρώπους; Μήπως, τελικά - θα ήμασταν περισσότερο ευτυχισμένοι, εάν κάναμε περισσότερο ποδήλατο; Ή ακόμη ακόμη - παραφράζοντας τον Τσέχωφ, οι άνθρωποι δεν προσέχουν αν είναι χειμώνας ή καλοκαίρι,.. όταν οδηγούν ένα ηλεκτρικό ποδήλατο, ακριβώς γιατί νιώθουν ευτυχισμένοι;

Ασφαλής Οδήγηση τον Χειμώνα: Απαντήσεις στα 3 πιο δημοφιλή προβλήματα 

Αδιάβροχο μπουφάν: check. Αδιάβροχο παντελόνι: check. Αδιάβροχα γάντια, κασκόλ, σκούφος: check. Αυτή, προφανώς, δεν είναι μία λίστα με τα απαραίτητα για να μετακινηθείς με το ποδήλατό σου στην πόλη τον χειμώνα, αλλά η λίστα με τον απαραίτητο εξοπλισμό για snowboard ή σκι στον Παρνασσό, θα σκεφτεί κάποιος. Αλήθεια είναι πως οι μετακινήσεις με ηλεκτρικό ποδήλατο στην πόλη τον χειμώνα είναι πιο απλή υπόθεση και προϋποθέτουν μόνο να τις προσεγγίσεις με μιαν άλλη οπτική: απλά. Για όλα τα υπόλοιπα, υπάρχουμε οι άνθρωποι της Kineo. «Κάνει πολύ κρύο, θ’ αρρωστήσω.»


Φυσικά, δεν θέλουμε να συμβεί αυτό. Με το να κάνουμε πιο συχνά ποδήλατο φροντίζουμε την ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας, και όχι το αντίθετο. Εάν το κρύο είναι αυτό που σε κρατά μακριά από το ποδήλατό σου ή ο φόβος μην αρρωστήσεις, μάντεψε.. δεν μπορείς να ελέγξεις τίποτα από τα δύο. Αν μια τυπική, χειμωνιάτικη μέρα στην Ελλάδα μπορείς να κυκλοφορήσεις σχετικά άνετα στην πόλη περπατώντας, τότε μπορείς και ποδηλατώντας. 

 

«Πρέπει να αγοράσω ειδικό εξοπλισμό.»

Δεν χρειάζεται ειδικός εξοπλισμός, ούτε χρειάζεται το ντύσιμό σου να διαφέρει σημαντικά από το ντύσιμο που επιλέγεις όταν κυκλοφορείς πεζή στην πόλη. Τα μόνα extras που πιθανότατα θα χρειαστείς κατά την οδήγηση τον χειμώνα είναι ένα ζευγάρι ζεστά γάντια - για να κρατάς άνετα το τιμόνι του ποδηλάτου, και μια λαιμουδιέρα που να καλύπτει τον λαιμό και τα αυτιά σου από τον κρύο αέρα. Και είσαι έτοιμη/ος!

 

«Νυχτώνει πολύ νωρίς.»

Όχι πλέον. Και θεωρητικά, σύμφωνα με τις ημερομηνίες του χειμερινού ηλιοστασίου, έχουμε βγει από την καρδιά του χειμώνα ήδη από τις 21 Δεκεμβρίου. Η μέρα έχει πάρει να μεγαλώνει, όπως και η διάθεσή μας για περισσότερες βόλτες, για περισσότερο χρόνο έξω στην πόλη και σ’ επικοινωνία με τους ανθρώπους της. 


Ασφαλής Οδήγηση τον Χειμώνα: Συμβουλές

Ξεκίνα σταδιακά

Δεν χρειάζεται ούτε να αρχίσεις να σκέφτεσαι πώς θα πουλήσεις το αυτοκίνητό σου, ούτε χρειάζεται να μην ανανεώσεις ποτέ ξανά την κάρτα διαδρομών σου για τα ΜΜΜ. Ξεκίνα σταδιακά με κοντινές στο σπίτι σου διαδρομές, π.χ. μέχρι τον φούρνο, το φαρμακείο ή το supermarket. Και αφού αρχίσεις να έχεις μια αίσθηση του πόσο τελικά κρυώνεις ή πόσο μπορείς να αντέξεις το κρύο, ανέβασε χιλιόμετρα, δοκιμάζοντας μια διαδρομή μέχρι τον πλησιέστερο σταθμό του μετρό ή του προαστιακού, και μετακινήσου συνδυαστικά. Ποιος είπε ότι είναι απαραίτητο να κάνεις όλη τη διαδρομή μέχρι τη δουλειά ή το γραφείο τον χειμώνα με το ποδήλατο; Ειδικά, εάν αυτή είναι σημαντικά μακρινή. Και όταν τελικά, αρχίσεις να εξοικειώνεσαι με την ύπαρξη ενός ποδηλάτου στην καθημερινότητά σου, τότε δοκίμασε να πας ακόμη πιο πέρα. Κι αν φτάσεις να διανύεις ολόκληρη την απόσταση ως τον προορισμό σου ποδηλατώντας, τίποτα δεν σταματά εκεί. Η καθημερινότητά παύει να είναι μονότονη, όταν υπάρχουν τόσα διαφορετικά ερεθίσματα γύρω μας και τόσες διαφορετικές διαδρομές/ σημεία για να ανακαλύψεις στην πόλη.


Να θυμάσαι: Επιλέγεις να μετακινείσαι με ηλεκτρικό ποδήλατο τον χειμώνα, γιατί πρωτίστως σου αρέσει και σε κάνει να νιώθεις καλά. Δεν επιλέγεις το ποδήλατο για να αποδείξεις στον οποιονδήποτε πόσο αντέχεις ή μπορείς να αντέξεις στο κρύο ή στις ακραία δύσκολες καιρικές συνθήκες ή καταστάσεις. Αυτές, άλλωστε, δεν αρέσουν σε κανέναν.


Σχεδίασε τη διαδρομή σου

Στο θέμα ασφαλής οδήγηση με ποδήλατο, το πιο σύνηθες αντεπιχείρημα είναι ότι δεν έχουμε τις κατάλληλες υποδομές. Και, εν μέρει, είναι δίκαιο. Είναι, όμως, αυτό αρκετό για να μην κάνουμε ποδήλατο στην πόλη; Σαφώς και όχι, καθώς έχουμε ένα μεγάλο μέρος του οδικού δικτύου χαρακτηρισμένο ως τοπικές οδοί, στις οποίες τόσο οι επιτρεπόμενες όσο και οι πραγματικές ταχύτητες κίνησης είναι τέτοιες, που επιτρέπουν την ασφαλή συνύπαρξή σου με τα υπόλοιπα οχήματα. Προτού, λοιπόν, πάρεις τους δρόμους με το ηλεκτρικό σου όχημα, αποφάσισε τη διαδρομή που θα ακολουθήσεις. Για περισσότερα tips, στείλε μας στο Instagram/ Facebook/ chat την κωδική λέξη Διαδρομή


Προσοχή στον δρόμο!

Και δεν εννοούμε απαραίτητα τις λακκούβες στο οδόστρωμα. Μιας και οι οδηγοί των Ι.Χ. δεν είναι απόλυτα εξοικειωμένοι με την παρουσία των ποδηλάτων στον δρόμο, φρόντισε εσύ να κάνεις αισθητή την παρουσία σου στον δρόμο, οδηγώντας το ηλεκτρικό σου ποδήλατο στη μέση της δεξιάς λωρίδας. Αν πάλι, σου μοιάζει παρακινδυνευμένο, τότε κινήσου στην ευθεία που κινούνται οι δεξιά ρόδες του αυτοκινήτου μπροστά σου, ώστε να αφήνεις το ασφαλές περιθώριο σε κάποιον να σε προσπεράσει ευγενικά και όμορφα. 

Extra Tip: Επιδίωξε την οπτική επαφή με άλλους οδηγούς στις διασταυρώσεις, 


Ασφαλής Οδήγηση με Βροχή

Επειδή και η βροχή κομμάτι του χειμώνα είναι, αν και επικοινωνείται περισσότερο ως χαρακτηριστικό του φθινοπώρου, μπορείς να βρεις πολύτιμα tips που είχαμε μοιραστεί μαζί σας με τα τότε πρωτοβρόχια του φθινοπώρου.Η ασφαλής οδήγηση με ποδήλατο τον χειμώνα είναι μια εύκολη απόφαση, που δεν επιδέχεται υπερανάλυση, και - από πλευράς κρύου τουλάχιστον - σίγουρα όχι εφάμιλλη του να γίνει κάποιος χειμερινός κολυμβητής. Γι’ αυτό, ξεκίνα τώρα. Μέχρι να διαλέξεις γάντια και λαιμουδιέρα, θα έχεις ένα ηλεκτρικό ποδήλατο στην πόρτα σου. ;)